december 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amy Pieters: Nederlandse wielrenner zet eerste stappen sinds hersenbeschadiging bij trainingscrash

Pieters won de tweede etappe van de Women’s Tour in 2021

De Nederlandse wielrenner Amy Pieters heeft haar eerste stappen gezet sinds ze in december ernstig hersenletsel opliep bij een trainingscrash in Alicante.

De 31-jarige, drievoudig wereldkampioen Madison, kwam pas in april weer bij bewustzijn nadat hij na een operatie in een kunstmatige coma was gebracht.

Ze herstelt in een Nederlands intensief neurorevalidatiecentrum.

Een verklaring op haar website zei dat Pieters “voor korte momenten kon lopen wanneer ondersteund”, maar nog niet kon praten.

“De laatste tijd is het wat moeilijker om Amy te motiveren met fysieke oefeningen”, luidde de verklaring.

“Praten is nog niet mogelijk, waardoor het moeilijk is om zichzelf uit te leggen. Het niet kunnen uitleggen of uiten is soms een beetje moeilijk voor haar en ook voor ons.

“Gelukkig kan ze gemotiveerd worden door een spelletje te spelen. We vinden het vanzelfsprekend dat ze haar eigen moment kiest. En dat moment komt omdat ze ineens staat!

“Met een beetje hulp staat ze op uit haar stoel en zet haar eigen stappen. Ze loopt korte momenten wanneer ze ondersteund wordt. Dit is wat we graag zien.

“Amy bepaalt het tempo. Er zijn dagen dat ze dit niet meer wil laten zien, en dan komt er weer een dag dat ze wil staan, begint te lopen en meteen een serieuze poging doet.”

Pieters heeft ook mee mogen fietsen op een side-by-side tandem.

In 2021 werd ze samen met Kirsten Wild voor het derde achtereenvolgende jaar wereldkampioen Madison op de baan en won ze de tweede etappe van de Women’s Tour op de weg. Eerder dit jaar won ze ook de Nederlandse nationale wegwedstrijd en Nokere Koerse.

READ  TCS kondigt nieuwe samenwerking aan met Dutch Open Golf Tournament - India Education | Laatste onderwijsnieuws | Wereldwijd onderwijsnieuws