juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse AFM-functionaris bereidt zich voor op verbod op digitale valutaderivaten in de detailhandel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zou zich kunnen voorbereiden om retailbeleggers te verbieden om digitale valutaderivaten te verhandelen. Dit blijkt uit recente opmerkingen van Paul-Willem van Gerwen, een hoge functionaris van de Nederlandse toezichthouder op de financiële markten.

In een keynote speech op de Amsterdam Propriety Traders managers meeting, sprak Gerwen over de opkomst en impact van digitale valutaderivaten. Hij merkt op dat het instrument zeer populair is geworden onder vermogensbeheerders die het ‘zeer spannend’ vinden.

De ambtenaar, hoofd van de unit Toezicht Kapitaalmarkten en Transparantie van de AFM, zegt echter tegen de managers dat de toezichthouder hun sentiment niet deelt. De AFM beschouwt digitale activa als risico’s zoals “gebrek aan transparantie, manipulatie en andere vormen van criminele activiteiten”.

Hij merkte ook op dat de volatiliteit van de markt ook risico’s met zich meebrengt. Gerwen waarschuwde dat vermogensbeheerders zich niet moeten bemoeien met het aanbieden van het instrument aan particuliere beleggers. Nederland zou kunnen overwegen om in de voetsporen te treden van de Britse Financial Conduct Authority (FCA) als het de stap nodig acht, voegde hij eraan toe.

“Ik blijf erbij dat de handel in cryptoderivaten moet worden beperkt tot de groothandel… Raak niet verstrikt in de opwinding van deze handel, laat je niet verleiden tot de detailhandel”, zei Gerwen.

De opmerkingen van Gerwen komen nadat de Nederlandse toezichthouder op de financiële markten marktdeelnemers waarschuwde voor de risico’s van de handel in digitale valuta in het algemeen. De AFM constateert dat haar gezag over de branche beperkt is; vandaar dat beleggers verliezen moeten dragen die ze niet hebben genezen.

READ  Canadees 'Vrijheidskonvooi' niet gerelateerd aan Nederlands protestbeeld

De toekomst van de Nederlandse digitale valuta-industrie is nog onzeker

Met name de AFM waarschuwt sinds 2017 particuliere beleggers over digitale valuta. Ook voor de branche is geen goed regelgevend kader vastgesteld en heeft Nederland zelfs gespeeld met het idee van een regelrecht verbod.

Nederland is ook voorstander van de EU-markten in crypto-activa (MiCA). Volgens een Financial Times verslag doen vanzou de wet de AFM mogelijk meer toezichtbevoegdheden kunnen geven op de digitale valutamarkt.

Digitale valuta worden echter nog steeds ondersteund door verschillende overheidsfunctionarissen. Zo ook de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, die meende dat Nederland de sector beter zou kunnen reguleren dan een regelrecht verbod opleggen.

“Mijn constatering is nu dat toezicht effectiever is dan een totaalverbod in Nederland”, zei hij vorig jaar.

Bekijk: CoinGeek New York panel, Bitcoin & Blockchain – Kan echte waarde komen van echt nut?

Nieuw bij Bitcoin? Bekijk CoinGeek’s Bitcoin voor beginners sectie, de ultieme bronnengids om meer te leren over Bitcoin – zoals oorspronkelijk voorzien door Satoshi Nakamoto – en blockchain.