maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands parlement stemt voor oprichting speciaal tribunaal voor Russische misdaden tegen Oekraïne – JURIST

De meerderheid van het Nederlandse parlement donderdag gestemd om een ​​speciaal tribunaal op te richten om Russische militaire en politieke leiders te vervolgen voor hun daden van agressie tijdens de invasie van het land in Oekraïne. Volgens het huidige voorstel zou het tribunaal in Den Haag worden gevestigd. De stemming van donderdag is echter niet bindend.

Hoewel het Internationaal Strafhof (ICC) begonnen met onderzoeksprocedures naar Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne in maart, zou het door het Nederlandse parlement gesteunde tribunaal voorzien in “een ander weg rond de beperkingen van het ICC, aangezien het ICC de misdaad van agressie in Oekraïne niet kan vervolgen,” commentaar gegeven Samuel Ramani, expert internationale betrekkingen van de Universiteit van Oxford. Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, een lid van het Nederlandse parlement, uitte zijn steun voor de stemming op sociale media en voegde eraan toe: “We kunnen en moeten Poetin voor het gerecht brengen.”

President van Oekraïne Vladimir Zelenksy ook uitgedrukt een wens om een ​​speciaal tribunaal te vormen om Russische agressors te berechten in een verklaring die eerder deze maand werd gegeven. Nederland sluit zich aan bij andere landen in hun steun voor het bereiken van gerechtigheid voor Oekraïne; Estland, Letland en Litouwen een gezamenlijke verklaring uitgegevent deze maand ter ondersteuning van een speciaal tribunaal.

READ  De kleine Nederlandse stad staat op het punt om te beslissen over het grootste Facebook-datacenter