september 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders verontschuldigen zich voor geweld in Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

Nederlanders verontschuldigen zich voor geweld in Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

De Indonesische president Joko Widodo en de Nederlandse premier Mark Rutte lopen tijdens hun ontmoeting in het presidentieel paleis in Bogor, Indonesië, 7 oktober 2019. REUTERS / Willy Kurniawan / File Photo

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

  • Nederland heeft het geweld van 1945-1949 nooit volledig erkend
  • Nederlandse premier verontschuldigt zich bij Indonesische bevolking
  • Historisch overzicht vindt dat Nederlands militair geweld “buitensporig” was
  • Nederlanders hebben aangeboden om claims te schikken

AMSTERDAM, 17 februari (Reuters) – De Nederlandse premier Mark Rutte bood donderdag zijn volledige verontschuldiging aan Indonesië aan nadat uit een historisch overzicht bleek dat de Nederlanders “buitensporig geweld” hadden gebruikt in een vergeefse poging om de controle over hun voormalige kolonie na de Tweede Wereldoorlog terug te krijgen Twee.

Rutte ging in op de bevindingen van het onderzoek, waarin stond dat het Nederlandse leger zich schuldig had gemaakt aan systematisch, buitensporig en onethisch geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd van 1945-1949, en dat dit destijds was goedgekeurd door de Nederlandse regering en de samenleving.

“We moeten de beschamende feiten accepteren”, zei Rutte op een persconferentie nadat de bevindingen waren gepubliceerd.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

“Namens de Nederlandse regering bied ik vandaag mijn diepe excuses aan aan de Indonesische bevolking.”

De bevindingen van de review, gefinancierd door de Nederlandse overheid in 2017 en uitgevoerd door academici en experts uit beide landen, zijn donderdag gepresenteerd in Amsterdam.

Geweld door het Nederlandse leger, waaronder martelingen die nu als oorlogsmisdaden zouden worden beschouwd, was “frequent en wijdverbreid”, zegt historicus Ben Schoenmaker van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, een van de meer dan twee dozijn academici die deelnamen aan de studie.

READ  Kramer's Mad Money Recap 14/12: Williams-Sonoma, Dutch Brothers, Bumble

“De verantwoordelijke politici hebben een oogje dichtknijpt voor dit geweld, net als de militaire, civiele en juridische autoriteiten: ze hebben het geholpen, ze hebben het verborgen en ze hebben het niet of nauwelijks gestraft”, zei hij.

Ongeveer 100.000 Indonesiërs stierven als direct gevolg van de oorlog, en hoewel de perceptie van het conflict in Nederland is veranderd, heeft de Nederlandse regering de omvang van haar verantwoordelijkheid nooit volledig onderzocht of erkend.

In 1969 concludeerde de Nederlandse regering dat haar strijdkrachten zich tijdens het conflict over het algemeen correct hadden gedragen, maar in 2005 gaf ze toe dat ze “aan de verkeerde kant van de geschiedenis” had gestaan.

In maart 2020 bood koning Willem-Alexander tijdens een bezoek aan Indonesië een verrassende verontschuldiging aan voor het Nederlandse geweld.

De regering bood vervolgens 5000 euro ($ 5.600) schadevergoeding aan kinderen van Indonesiërs die tijdens het conflict waren geëxecuteerd na een schikking in 2013 met weduwen van een berucht bloedbad in het dorp Ragawede in 1947.

Rutte herhaalde donderdag dat het Nederlandse aanbod om schadevergoedingen te schikken open blijft staan.

Uit het onderzoek bleek dat de regering soldaten op een onmogelijke missie stuurde waarvoor ze niet goed waren opgeleid. Sommigen pleegden vervolgens martelingen, buitengerechtelijke executies en onevenredig gebruik van wapens.

Zowel Rutte als wetenschappers die bij het onderzoek betrokken waren, wilden niet ingaan op de vraag of Nederlanders mogelijk verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden in het conflict.

“Dat is een zaak voor de officieren van justitie”, aldus Rutte. “Het rapport is inderdaad niet geschreven vanuit een juridisch perspectief, maar vanuit een historisch perspectief – maar in ieder geval zijn daar dingen gebeurd die we hier vandaag tot het uiterste veroordelen.”

READ  Voetballegende Ronald de Boer geniet van 'bijzondere sfeer' op WK in Qatar

De studie merkte op dat de Nederlandse regering en het leger de steun hadden van een goedkeurende samenleving en onkritische media – allemaal geworteld in een “koloniale mentaliteit”.

“Het is duidelijk dat de Nederlanders op elk niveau onvoorwaardelijk verschillende normen hebben toegepast op … koloniale ‘onderwerpen'”, aldus een samenvatting van de bevindingen.

Hoewel de studie zich richtte op Nederlandse acties, merkte het op dat Indonesische troepen ook “intens” geweld gebruikten en ongeveer 6.000 mensen doodden in de openingsfase van het conflict, gericht op Indo’s, Molukkers en andere minderheidsgroepen.

($ 1 = 0,8796 euro)

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Toby Sterling Bewerking door Raissa Kasolowsky

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.