april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tien jaar na de Nederlandse koninklijke ski-tragedie – Royal Central

Door HG Cladder – E-mail, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Terwijl veel Europese koninklijke families dit jaar vele gelukkige verjaardagen vieren, is dat niet het geval voor de Nederlandse koninklijke familie. Op 17 februari is het tien jaar geleden dat het Nederlandse koningshuis werd getroffen door een plotseling en tragisch ongeval.

Prins Friso van Oranje-Nassau was de zoon van koningin Beatrix en prins Claus der Nederlanden en daarmee de jongere broer van de huidige Nederlandse monarch, koning Willem-Alexander.

Op 17 februari 2012, tijdens het skiën in Lech, Oostenrijk, werd Prins Friso tijdens een privévakantie met zijn gezin bedolven onder een lawine. De prins werd 25 minuten door de sneeuw begraven; Er werd gedurende 50 minuten gereanimeerd om zijn hartstilstand te behandelen. Daarna werd hij naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht.

De Koninklijke Informatiedienst zei dat de evaluatie van Prins Friso enkele dagen zou duren. Ze zeiden dat hij was “Stabiel, maar kritisch.”

Twee dagen later bracht het Nederlandse koningshuis een verklaring uit waarin stond: “De koninklijke familie is zeer dankbaar en diep geraakt door alle uitingen van steun en medeleven na het ski-ongeluk van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso. Het was een grote steun voor hen in deze moeilijke tijd.”

De dagen gingen voorbij en het bleef onduidelijk of de prins ooit weer volledig bij bewustzijn zou komen. Op 1 maart 2012 is Prins Friso overgebracht naar het Wellington Hospital in Londen, waar hij met zijn gezin woonde. In november vertoonde Friso enkele tekenen van bewustzijn; Er waren echter nog steeds onzekerheden over wanneer hij zou ontwaken.

READ  VS ontmoeten Nederlanders in laatste re-match op WK 2023

Prins Friso werd op 9 juli 2013 teruggebracht naar Paleis Huis ten Bosch in Nederland en men dacht dat hij op dat moment een minimaal bewustzijnstoestand had. Friso hoefde niet langer in het ziekenhuis te worden verzorgd, maar bleef bij zijn gezin.

Helaas is Prins Friso op 12 augustus 2013 in Paleis Huis ten Bosch overleden aan de gevolgen van zijn ongeval een jaar eerder.

Zijn privé-begrafenis vond plaats in de Stulpkerk en zijn begrafenis vond plaats op 16 augustus op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Lage Vuursche bij Kasteel Drakesteijn – een bijzondere plek voor de prins omdat het de plek is waar hij zijn jeugd doorbracht.

De begrafenis was gesloten voor publiek en media. Slechts één buitenlandse vorst was aanwezig – koning Harald van Noorwegen, die de peetvader van Friso was.

Later vond in november een herdenkingsplechtigheid plaats in de Oude Kerk in Delft.

Prins Friso overleefde door zijn vrouw, prinses Mabel van Oranje-Nassau, en hun twee dochters, gravin Luana van Oranje-Nassau en gravin Zaria van Oranien-Nassau.