mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Onwaarschijnlijk dat Oekraïne kandidaat wordt voor EU-lidmaatschap: Nederlandse premier

De kans dat Oekraïne binnenkort kandidaat wordt voor het lidmaatschap van de Europese Unie is niet heel groot, denkt premier Mark Rutte. Te veel landen in de EU houden niet van het idee. Dat zou ook oneerlijk zijn tegenover landen in de Westelijke Balkan die al veel langer wachten op kandidaat-lidmaatschap, zei hij in het parlement.

De Europese Commissie moet eerst reageren op het verzoek van de regering van Kiev om kandidaat te worden voor het lidmaatschap. Vervolgens beslissen de regeringsleiders of dit moet gebeuren.

Een mogelijkheid is dat Oekraïne een potentiële kandidaat-lidstaat wordt en te horen krijgt hoeveel stappen het nog moet nemen om deze status te verkrijgen, aldus Rutte. Dat gebeurde eerder met Bosnië. Het zal er ook voor zorgen dat de Oekraïense regering “niet gedemotiveerd raakt”, zei Rutte.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, riepen op om Oekraïne zo snel mogelijk kandidaat te stellen. Het gaat onder meer om D66, PvdA en GroenLinks – een coalitiepartij en twee oppositiepartijen waarmee het kabinet vaak probeert samen te werken in de Eerste Kamer. De VVD is nog steeds “terughoudend” om deze status toe te kennen.

Volgens Rutte was Oekraïne voor de Russische inval “heel ver” van kandidaat-lidmaatschap. Ook voor Moldavië ziet hij de status niet snel gebeuren. Dat sluit niet uit dat deze landen uiteindelijk tot de EU zullen toetreden, aldus de premier. Alle landen op het Europese continent mogen toetreden tot de EU, mits ze aan de voorwaarden voldoen.

Europese leiders zeiden eerder dat Oekraïne deel uitmaakt van de Europese familie. Volgens Rutte was dat meer een “emotionele” dan een “juridische” uitspraak. Volgende week is er een extra top van Europese leiders over Oekraïne.

READ  Nederlands postbedrijf gaat de diensten van Lleida.net distribueren