mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders stellen Russische staat verantwoordelijk voor MH17 voor mensenrechtenhof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg Foto: Dutch News

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hield woensdag een hoorzitting over Russische schuld voor misdaden in Oost-Oekraïne, waaronder het neerhalen van vlucht MH17.

Samen met Oekraïne stond Nederland tegenover Rusland voor de Rechtbank in Straatsburg over wie de controle had over de regio Oost-Oekraïne in juli 2014, toen vlucht MH17 van Malaysian Airlines werd neergeschoten, waarbij alle 298 inzittenden omkwamen.

‘Mijn regering heeft zich gecommitteerd aan het streven naar waarheid, gerechtigheid en verantwoording voor de slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden’, zegt Babette Koopman, de Nederlandse agent bij de rechtbank, tegen de 17-rechterspanel. Nederland heeft in 2020 een klacht ingediend bij de rechtbank.

Rusland heeft elke betrokkenheid bij de crash ontkend, in plaats daarvan beweerde het dat de ramp plaatsvond op Oekraïens grondgebied en waarschijnlijk werd gepleegd door het Oekraïense leger. ‘We kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat er buiten ons grondgebied is gebeurd’, zei de Russische vertegenwoordiger Mikhail Vinogradov. De zaak hangt af van de vraag of Rusland al dan niet “effectieve controle” over het gebied had tijdens de crash.

Anders dan in het lopende strafproces in Nederland, waar vier mannen zijn aangeklaagd voor het leveren van de Buk-raket die het vliegtuig naar eigen zeggen heeft neergeschoten, kan de Russische staat zelf verantwoordelijk worden gehouden bij het EHRM. De procedure heeft geen gevolgen voor het strafproces in Den Haag, dat in maart 2020 is geopend en nog loopt. De aanklagers hebben voor alle mannen een levenslange gevangenisstraf geëist.

READ  Nederlandse regionale economen ontmoeten raden van Western Sydney

Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het hof in 1959 in het leven heeft geroepen, staat landen toe om klachten in te dienen tegen andere staten, hoewel dergelijke gevallen zeldzaam zijn. Er zijn er maar 20 geweest in de geschiedenis van de rechtbank. Ongeveer 8.500 personen gewond door Russische betrokkenheid in Oost-Oekraïne, waaronder ongeveer 400 die zijn meegebracht door de familieleden van de mensen aan boord van het vliegtuig.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is 14 jaar gratis geweest, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.