mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders publiceren eindelijk eerste concept van EU-herstelfondsplannen

Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft een lijst met maatregelen die het kabinet wil financieren met geld uit het EU-coronaherstelfonds, dat allemaal onderdeel uitmaakte van het regeerakkoord.

Nederland is de laatste van de 27 EU-lidstaten die zijn plannen bij Brussel indient.

Het pakket bevat 39 elementen met een totale kostprijs van € 7,7 miljard, € 3 miljard meer dan waar Nederland recht op heeft. Het is aan het parlement om te beslissen welke maatregelen op de definitieve lijst moeten komen, aldus Kaag.

Een deel van het pakket richt zich op maatregelen om het milieu te helpen, waaronder de invoering van een CO2-belasting op zware industrie, een belasting op vliegtickets, de ontwikkeling van meer offshore windparken en het verminderen van stikstofvervuiling.

Ook wil het kabinet de ontwikkeling van een AI-industrie en kwantumtechnologie financieren en het rechtssysteem verder digitaliseren.

Om in aanmerking te komen voor de financiering moet Nederland akkoord gaan met het doorvoeren van economische hervormingen – een voorwaarde die Nederlanders zelf hebben opgedrongen bij de oprichting van het fonds.

Van Brussel is bekend dat het wil dat Nederland de belastingaftrek op hypotheken verder verlaagt, maar dat is niet opgenomen in het regeerakkoord en ministers zijn niet van plan om daar verandering in te brengen, aldus de NOS.

Het door Kaag gepresenteerde pakket is een concept en moet nog met de Tweede Kamer worden besproken. Ook moet de Europese Commissie bespreken of de plannen ver genoeg gaan om aan de voorwaarden van het fonds te voldoen voordat de definitieve versie voor de zomer wordt ingediend.

READ  Van Klimt tot Hollandse gekheid: 12 leuke dingen om te doen in oktober

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is 14 jaar gratis geweest, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.