juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders bevriezen € 392 miljoen Russische tegoeden

Nederlanders bevriezen € 392 miljoen Russische tegoeden

Nederlandse financiële instellingen hebben in totaal 392 miljoen euro aan tegoeden van 188 gesanctioneerde Russische klanten bevroren, zegt minister Sigrid Kaag van Financiën in een Kamerbrief. Het bedrag is veel hoger dan de 6 miljoen euro aan bevroren tegoeden die ze vorige week meldde en de 200 miljoen euro die DNB meldde.

Volgens Kaag is het bedrag van deze week zoveel hoger omdat DNB financiële instellingen heeft gewaarschuwd voor het correct toepassen van sancties en het rapporteren van de cijfers. “Dit leidde vorige week tot een inhaalslag en zal deze week ook leiden tot extra meldingen”, zegt ze. Op 15 maart trad ook een ander sanctiepakket in werking.

Het bedrag is inclusief bevroren tegoeden van banken (145 miljoen euro), trustkantoren (243 miljoen), pensioenfondsen (379.886 euro) en beleggingsondernemingen (4 miljoen). Bedrijven met gesanctioneerde eigenaren, of gesanctioneerde mensen die controle over hen uitoefenen, zijn ook verplicht om de activa van deze mensen te bevriezen. Maar de bedrijven zijn niet verplicht om de bedragen aan de overheid te melden, dus die cijfers worden niet meegerekend.

Het niet bevriezen van de tegoeden van een gesanctioneerde persoon is een economisch misdrijf, benadrukte Kaag. “Het OM kan dan besluiten tot opsporing en vervolging.”

READ  Nederlandse huizenprijzen stijgen met 20,4%; Een stijging die in 40 jaar niet is gezien