april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Meta’s plannen om Nederlands datacenter te bouwen stuiten op politieke storing

Vrouw houdt smartphone met Meta-logo voor een weergegeven Facebook’s nieuwe rebrand-logo Meta in deze illustratiefoto genomen op 28 oktober 2021. REUTERS / Dado Ruvic

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

AMSTERDAM, 22 maart (Reuters) – De Nederlandse Eerste Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen om “haar bevoegdheden te gebruiken” om de bouw van het door Facebook-eigenaar Meta (FB.O) geplande gigantische datacenter in Nederland tijdelijk te blokkeren.

In december keurde de stad Zeewolde, 50 km ten oosten van Amsterdam, plannen goed voor de bouw van de grootste faciliteit in zijn soort in Nederland, van waaruit Facebook, Instagram en Whatsapp gebruikers in heel Europa zouden bedienen.

De faciliteit, die 1,38 gigawattuur (GWh) elektriciteit zal gebruiken en 166 hectare landbouwgrond zal beslaan, zal naar verwachting op groene energie draaien en 400 vaste banen creëren.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Sommige milieuactivisten hebben zich ertegen verzet, omdat ze niet willen dat de beperkte levering van duurzame stroom die momenteel in het land wordt opgewekt, door een multinational wordt gebruikt.

Een meerderheid van partijen in de Eerste Kamer steunde dinsdag een voorstel waarin het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte wordt gevraagd het project stop te zetten totdat er landelijk beleid voor datacenters is ontwikkeld.

In de motie wordt de regering verzocht de bouw uit te stellen totdat kan worden vastgesteld of het datacenter voldoet aan de milieuregelgeving en het nog niet vastgestelde landelijke beleid ten aanzien van de faciliteiten.

READ  Prinses Alexia: Nederlandse koninklijke familie sluit zich aan bij 'Hippie Hogwarts'-studenten in strijd in Wales | Koninklijk | Nieuws

Meta reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Ruttes eigen Partij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en een andere regerende coalitiepartij, de christen-democraten, stemden tegen.

“Dit is een puur politieke beslissing”, zei directeur Stijn Grove van de Dutch Data Center Association in een reactie aan Reuters, eraan toevoegend dat het was gemaakt “grotendeels omdat het Facebook is”, dat wordt geconfronteerd met een negatief verzet tegen Big Tech als een geheel.

Niet alleen zijn grotere datacenters efficiënter en milieuvriendelijker, zei hij, ze moeten ook de digitale infrastructuur van Europa verbeteren, die achterblijft bij Noord-Amerika en Azië.

Grove zei dat Nederland niet de ambitie kan hebben om een ​​digitale leider te zijn zonder de benodigde infrastructuur te ondersteunen.

Ongeveer 60 datacenterbeheerders in Nederland zijn goed voor ongeveer 2,8% van het nationale elektriciteitsverbruik, aldus de vereniging.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Anthony Deutsch; Bewerking door Jan Harvey

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.