april 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Shell gaat in beroep tegen Nederlandse uitspraak over vermindering CO2-uitstoot – Gids voor Expats Nederland

Energiegigant Shell zei dinsdag in beroep te zijn gegaan tegen een Nederlandse uitspraak om tegen 2030 met 45 procent van zijn wereldwijde totale CO2-uitstoot te verminderen.

Vorig jaar won een groep Nederlandse ngo’s een grote rechtbankzaak in Den Haag tegen Shell, met een uitspraak waarin werd gesteld dat het bedrijf bijdroeg aan de “ernstige” effecten van klimaatverandering.

Het was de eerste keer dat een bedrijf zijn beleid moest afstemmen op de klimaatakkoorden van Parijs van 2015.

De Nederlandse tak van Friends of the Earth volgde in januari op door te zeggen dat het ongeveer 30 multinationale bedrijven als doelwit had om een ​​plan op te stellen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, in de hoop dat de Shell-uitspraak een precedent zou kunnen scheppen.

De milieugroep had de zaak in 2019 samen met zes andere instanties met steun van meer dan 17.000 Nederlanders voor de rechter gebracht.

In een verklaring van dinsdag zei Shell dat “we een leider willen zijn in de energietransitie”, maar voegde eraan toe dat het beroep had aangetekend tegen de rechterlijke beslissing waarin het werd gelast om de wereldwijde totale CO2-uitstoot tegen 2030 met 45 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2019.

Het had “een absoluut klimaatdoel gesteld om de uitstoot van onze activiteiten tegen 2030 te halveren, vergeleken met het niveau van 2016, op nettobasis.

“Shell alleen heeft geen directe invloed op de energiekeuzes van haar klanten. Het is aan regeringen om het beleid in te voeren dat fundamentele veranderingen teweegbrengt in de manier waarop de samenleving energie verbruikt”, aldus het.

READ  Nederlandse ster Sifan Hassan, Prefontine Classic-Sportnieuws, First Post 5.000m.

Het bedrijf verklaarde dat “recente uitdagingen met de energievoorziening, samen met pieken in de energieprijzen, laten zien dat om eerlijk en ordelijk te zijn, de energietransitie zich op meer moet richten dan het verminderen van de CO2-uitstoot.”

In de juridisch bindende overeenkomst van Parijs uit 2015 kwamen bijna 200 landen overeen om de mondiale temperatuur “ruim onder” 2 Celsius boven het pre-industriële niveau te houden.

cvo / er / cdw / ach