december 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse rechter verwerpt rechtszaak van Nigeriaanse weduwen tegen Shell

DEN HAAG, 23 maart (Reuters) – Een Nederlandse rechtbank heeft woensdag een rechtszaak afgewezen tegen Shell (SHEL.L) die was aangespannen door vier weduwen van activisten die in 1995 door de Nigeriaanse regering waren geëxecuteerd nadat ze hadden geprotesteerd tegen de exploitatie van de Niger door de oliemaatschappij. Delta.

De rechtbank zei dat er onvoldoende bewijs was om de bewering van de weduwen te staven dat Shell betrokken was geweest bij het omkopen van getuigen in verband met de zaak.

In 2019 had de rechtbank de weduwen een zeldzame overwinning bezorgd in hun langlopende strijd door de zaak door te laten gaan. Maar het zei ook dat de eisers de aansprakelijkheid van Shell moesten bewijzen.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Shell heeft altijd ontkend iets te hebben gedaan.

Esther Kiobel, wiens echtgenoot Barinem Kiobel een van de geëxecuteerden was, zei dat ze in Den Haag in beroep wilde gaan.

“We kunnen het niet doen in Nigeria omdat zij de medewerkers zijn”, zei ze. “Ik wil dat hun namen worden vrijgesproken. Dat is wat ik wil en dat is waar ik voor vecht.”

De advocaat van de weduwen, Channa Samkalden, zei dat de anderen ook overwogen in beroep te gaan.

De rechtbank hoorde getuigenissen van vijf getuigen, waaronder verschillende die zeiden dat ze door Shell-vertegenwoordigers waren betaald voor herhaalde valse getuigenissen in het proces dat leidde tot de executie van de mannen.

Maar de rechtbank deed woensdag uitspraak na het horen van getuigenverklaringen dat het niet voldoende of verifieerbaar genoeg was om de verantwoordelijkheid of betrokkenheid van Shell of haar Nigeriaanse dochteronderneming SPDC vast te stellen.

READ  Waarom geven niet-joodse Nederlandse ouders hun kinderen joodse namen?

“De getuigenverklaringen berusten voor een groot deel op aannames en interpretaties en kunnen niet voldoende zijn om te concluderen dat het geld dat ze destijds ontvingen daadwerkelijk van SPDC was en dat er daadwerkelijke medewerkers van SPDC aanwezig waren”, zei rechter Larissa Alwin.

De geëxecuteerde mannen behoorden tot een groep die bekend werd als de “Ogoni Nine”. Onder de activisten bevond zich schrijver Ken Saro-Wiwa.

De negen leden van de groep werden gearresteerd en opgehangen na een gebrekkig proces dat de internationale opinie tegen de toenmalige militaire heersers van Nigeria keerde.

Nabestaanden probeerden Shell gedeeltelijk verantwoordelijk te houden voor buitenlandse rechtbanken, nadat ze de juridische mogelijkheden in Nigeria hadden uitgeput.

Shell betaalde $ 15,5 miljoen aan een groep families van activisten, waaronder het landgoed Saro-Wiwa, in de Verenigde Staten in een schikking uit 2009 waarin Shell ook elke aansprakelijkheid of wangedrag ontkende.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Toby Sterling en Bart Meijer; Bewerking door Jason Neely en Edmund Blair

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.