juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland krijgt borgtocht in witwaszaak Chandigarh Nieuws

Chandigarh: Het Hooggerechtshof van Punjab en Haryana heeft borgtocht verleend aan Shivlal Puppy, een Nederlander uit India, die in juli van dit jaar door de Directie Handhaving (ED) werd gearresteerd in verband met een witwaszaak. Van de Nederlandse regering.
“Er is geen verzoek namens de Nederlandse autoriteiten om een ​​zaak aan te spannen op grond van artikel 44/45 of 65 van de PMLA. In eerste instantie is in 2017 wederzijdse hulp ingeroepen en dit is niet het geval bij de ED. Indiener heeft te horen gekregen dat hij in India wordt berecht, waarvoor hij al door de rechtbanken in Nederland is veroordeeld”, aldus het Hooggerechtshof.
Terwijl hij borgtocht toekende, verduidelijkte rechter Arvind Singh Sangwan dat het paspoort van indiener in bewaring zal zijn bij de aanklager of de rechtbank en dat indiener India niet zal verlaten zonder voorafgaande toestemming van het Hooggerechtshof.
De brief van 29 december 2017 is geregistreerd en goedgekeurd door de ED op 7 september 2020 op grond van ontvangst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is rechtsbijstand gezocht in de zaak van Bobby en anderen die betrokken waren bij het witwassen van geld, aangezien hij eigenaar is van eigendommen in Dubai en India. In de brief staat verder dat het door de Nederlandse politie geregistreerde strafbare feit overeenkomt met de artikelen 420 en 467 van de IPC en dat het strafbare feiten zijn die zijn gepland op grond van artikel “A” van de Wet ter voorkoming van witwassen.
Tijdens het onderzoek is gebleken dat indiener betrokken was bij fraude en valsheid in geschrifte door het overmaken van geld van andere personen via hawala-operatie in Nederland, waarbij hij commissie ontving. Naar aanleiding van de Lookout Circular (LOC) van 19 februari 2021 werd hij gearresteerd door functionarissen van het immigratiebureau op de luchthaven van New Delhi terwijl hij aan boord ging van een vlucht uit India. Hij werd voorgeleid aan een speciale rechter van het Punjab CBI en in voorlopige hechtenis genomen.
Toen hem om borgtocht werd gevraagd, beweerde Bobby’s advocaat Vikram Chaudhary dat hij geen van de geplande misdaden in India had begaan. Er werd aangevoerd dat indiener in juli 2021 twee of drie keer voor de ED is verschenen (6 tot en met 9) en dat er 13 documenten met inbegrip van zijn ITR/salaris van hem zijn afgeroepen. Aangezien hij ook in Nederland was, heeft verzoeker verlof aangevraagd. Inmiddels heeft hij een dagvaarding gekregen van de Nederlandse autoriteiten en heeft hij de terugvlucht geboekt om bovengenoemde activiteiten bij te wonen en de benodigde documenten naar de SEH te brengen.
Terwijl het verzoekschrift aanhangig was, voerde Chaudhary aan dat indiener niet op de hoogte was van de toekenning van het LOC, aangezien de beklaagde-officieren het opzettelijk niet onder de aandacht van de rechtbank hadden gebracht.
De advocaat van ED, die tegen het borgtochtverzoek was, voerde aan dat Bobby, aangezien hij de Nederlandse nationaliteit had, alle kans had om het land te ontvluchten en zou kunnen proberen het bewijsmateriaal te verdraaien. Aanvullend advocaat-generaal van India Satya Pal Jain, optredend voor de centrale regering, beweerde dat indiener grote sommen geld had verdiend via ondergronds bankieren/hawala-zaken in Nederland en dat hij had samengespannen met zijn medeverdachte Mukesh Sharma. Sommige documenten, zoals belastingontduiking, valsheid in geschrifte, fraude en witwassen, werden door hem in Nederland niet goedgekeurd.
Na alle argumenten gehoord te hebben, beval het Hooggerechtshof de indiener op borgtocht vrij te laten.

READ  DLA Piper adviseert Aviva Life & Pensions UK Ltd over de financiering van de Nederlandse sociale huisvestingsmaatschappij