juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De meeste kleine Nederlandse pensioenfondsen gebruiken SDG’s – studie |  Nieuws

De meeste kleine Nederlandse pensioenfondsen gebruiken SDG’s – studie | Nieuws

Acht van de 10 kleine en middelgrote Nederlandse pensioenfondsen hanteren inmiddels een of meer duurzame groeidoelstellingen (SDG’s) in hun vaste beleggingsbeleid, blijkt uit onderzoek van Guardian Bank Caceis bij 30 fondsen. Programma’s maken ook uitgebreid gebruik van scenario-analyse om ESG-risico’s te meten.

Het aandeel fondsen dat gebruikmaakt van SDG’s is het afgelopen jaar gestegen van 58% naar 81%. Klimaatactiviteit, duurzame en betaalbare energie en een goede gezondheid en welzijn zijn de meest populaire SDG’s.

Uit onderzoek blijkt ook dat het aantal fondsen dat gebruik maakt van stresstests en/of indirecte analyse om ESG-risico’s in kaart te brengen, is gestegen van 30% naar 51%. Voorbeelden van dergelijke scenario’s zijn de gevolgen van de invoering van de (Europese) CO2-belasting of de impact van het niet halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs op investeringen.

Middelgrote en kleine fondsen vragen steeds vaker hun vertrouwde managers om verantwoordelijkheid te nemen voor duurzaamheidsverslaglegging. Het percentage fondsen is gestegen van 48% vorig jaar naar 60%.

Als het gaat om de Fixed Financial Disclosure Regulation (SFDR), staan ​​er nog enkele banen voor pensioenfondsen onder de loep. Bijna tweederde van hen heeft ervoor gekozen om zich af te melden voor artikel 4 van de verordening, wat betekent dat ze geen rekening houden met de “nadelige gevolgen voor de duurzaamheid” van hun beleggingsbeslissingen.

Fondsen zeggen dat er nog onvoldoende kennis is over de impact van de nieuwe verordening op de SFDR of hun activiteiten.

Meer dan de helft van de fondsen in kwestie heeft hun pensioenregeling echter artikel 8 of 9 genoemd. Al deze fondsen beschouwen hun pensioenregelingen om de ecologische of sociale kenmerken te verbeteren of, in het geval van artikel 9-producten, de impact als een factor. Expliciete beleggingsdoelstelling.

READ  Ieren en Tsjechië houden EU-referendum nadat extreemrechts in Nederland heeft gewonnen

Klik hier om de digitale editie van het laatste nummer van IPE te lezen.