mei 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Minister hoopt dat 'kroonjuweel'-chipbedrijf ASML in Nederland zal blijven na dreigementen om te vertrekken – NBC New York

Minister hoopt dat 'kroonjuweel'-chipbedrijf ASML in Nederland zal blijven na dreigementen om te vertrekken – NBC New York

  • In januari liet ASML doorschemeren dat het stappen zou kunnen ondernemen om de belastingvoordelen voor hoogopgeleide immigranten terug te schroeven en het aantal buitenlanders dat zich kan inschrijven aan Nederlandse universiteiten te beperken als reactie op controversiële Nederlandse plannen.
  • ASML heeft een volledige exit uit Nederland uitgesloten, maar het bedrijf is ontevreden over de aanpak van het thuisland om de groei te bevorderen.
  • De Nederlandse minister van Financiën Steven van Weyenberg zei tegen Karen Tso van CNBC dat hij “zeer optimistisch is over de toekomst van ASML en dat deze binnen Nederland zal zijn.”

Een topminister van de Nederlandse regering heeft gezegd dat hij de inheemse fabrikant van chipapparatuur van het land gelooft. ASML Het bedrijf zal in Nederland blijven na dreigementen om zijn activiteiten naar het buitenland te verplaatsen.

De Nederlandse minister van Financiën Steven van Weyenbergh zei donderdag tegen Karen Tso van CNBC dat hij zich geen zorgen maakte over berichten dat ASML dreigt het land te verlaten. Het bedrijf heeft de opmerkingen inmiddels ingetrokken.

Tijdens een telefoongesprek met investeerders in januari zei Peter Wennink, CEO van ASML: “De gevolgen van het beperken van de arbeidsmigratie zijn enorm, en ze moeten innoveren. Als we die mensen niet hierheen kunnen halen, gaan we naar daar waar we kunnen groeien.”

Zijn opmerkingen volgen op controversiële plannen van Nederland om de belastingvoordelen voor hoogopgeleide immigranten terug te draaien en het aantal buitenlanders dat naar Nederlandse universiteiten kan gaan te beperken.

ASML is het middelpunt van de toeleveringsketen van halfgeleiders ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt machines voor extreme ultraviolette lithografie (EUV), die van cruciaal belang zijn voor de halfgeleiderindustrie voor de productie van geïntegreerde schakelingen.

READ  Nederlandse vrouwen gaan naar Thailand

EUV-machines genereren op grote schaal ongelooflijk korte golflengten van licht om kleine, ingewikkelde ontwerpen op microchips te printen. EUV-licht wordt gecreëerd met kleine uitbarstingen van gesmolten tin die met hoge snelheid plaatsvinden en vervolgens door het glas weerkaatsen op wat volgens ASML de vlakke oppervlakken van de wereld zijn.

“Ik denk dat veel mensen, veel landen ASML graag zouden willen verwelkomen, maar ik denk dat ze sterk verankerd zijn in Nederland”, zei Van Weyenberg donderdag tegen CNBC.

De minister zei dat er vorige maand gesprekken zijn geweest tussen het kabinet en ASML over de plannen van het bedrijf om in Nederland te groeien en of er voldoende wegen, woningen en geschoolde arbeidskrachten uit het buitenland zijn om die groei te bevorderen.

“Ik ben erg optimistisch over de toekomst van ASML, en dat zal binnen Nederland zijn”, zei hij.

De Nederlandse regering lanceerde vorige maand een campagne genaamd ‘Operatie Beethoven’ in een poging de zorgen van ASML weg te nemen en hen ertoe te bewegen in Nederland te blijven. Dat meldde Reuters.

De fabrikant van halfgeleiderapparatuur heeft een volledige exit uit Nederland uitgesloten, maar het bedrijf is niet tevreden met de aanpak van het thuisland om de groei te bevorderen.

“Er gaapt een aanzienlijke kloof tussen de zorgen van de sector, wat wij denken dat nodig is, en wat de politici denken”, zei ASML-topman Peter Vennink tegen verslaggevers na een ontmoeting met de Nederlandse regering in maart, aldus Reuters. Als ASML in Nederland niet kan groeien, “kan het dat elders wel doen”, zei hij.

READ  Poll: Voormalig VVD-minister Klaus Dijkhof is favoriet als volgende Nederlandse premier

Terwijl Nederland nog steeds probeert een nieuwe regering te benoemen, hebben eerder door het parlement goedgekeurde plannen om het aantal buitenlandse studenten te beperken en belastingvoordelen voor kennismigranten af ​​te schaffen veel bedrijven in het land van streek gemaakt, waaronder ASML en de Nederlandse chipmaker NXP.

Ruim 40% van de 23.000 medewerkers van ASML in Nederland is niet-Nederlands.

Nederland heeft eerder gezien dat een aantal van zijn multinationals de kust verlieten voor groenere weiden. In 2021 bijvoorbeeld de oliegigant Schelp Het besloot zijn hoofdkantoor en belastinggrondslag te verplaatsen van Amsterdam naar Londen.

In de tussentijd, UnileverHet Brits-Nederlandse bedrijf in consumentengoederen heeft vooruitgang geboekt met plannen om zijn hoofdkantoor in Londen in 2020 te consolideren, waarmee een einde komt aan een hybride structuur.

Groot-Brittannië heeft snelgroeiende technologiebedrijven hun eigen klachtenEchter, in termen van de manier waarop de regering buitenlandse investeringen in tech-startups aanmoedigt, en buitenlandse werknemers inhuurt na de Brexit-stemming in het land.

Het 'kroonjuweel' van de Nederlandse economie

ASML is ook betrokken Geopolitiek Spanning tussen de VS en China. In januari was het bedrijf dat Het werd door de Nederlandse regering verboden een deel van zijn apparatuur naar China te exporteren.

Er werd toen een handelsembargo ingesteld De Amerikaanse regering heeft de exportcontroles aangescherpt Geavanceerde halfgeleiders en apparatuur voor het maken van chips naar China in oktober, voortbouwend op eerdere regels.

Van Weyenberg zei dat de Nederlandse regering samenwerkt met ASML en de VS op het gebied van chipexportbeperkingen voor China.

“ASML is een van de kroonjuwelen van de Nederlandse economie”, aldus Van Weyenbergh. “Ze zijn echt een van de hoekstenen van ons groeimodel.”

READ  Nederlandse regering adviseert excuses aan te bieden voor bombardement Iraakse stad, 85 burgerdoden

“We willen ze steunen, we helpen ze echt groeien in Nederland. En ik denk dat ze een mooie toekomst hebben als alle regels op tafel liggen”, voegde hij eraan toe.

Maar hij waarschuwde ook dat de mondiale fragmentatie, veroorzaakt door het falen van de wereldeconomie, een kleine en open economie als Nederland in gevaar zou kunnen brengen.

Vanuit het perspectief van veiligheidsrisico's, zei hij, “moeten we ook naar China kijken en ervoor zorgen dat zij zich aan dezelfde regels houden.”