mei 21, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dutch schikt tien jaar oude sloopzaak over de verkoop van giftige tankers

Dutch schikt tien jaar oude sloopzaak over de verkoop van giftige tankers

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft een schikking getroffen van $6 miljoen in een langlopende zaak waarbij ruim tien jaar geleden vier koelvrachtschepen werden verkocht. Dit is het geval Gestart in 2018 Een scheepseigenaar en zijn leidinggevenden zijn voor het eerst in Europa aangeklaagd wegens het exporteren van schepen met giftige stoffen naar het buitenland.

De zaak kwam voort uit de verkoop van vier gepensioneerde koelschepen in 2012. lente beer, Lente pop, Lente TeleEn Lentepanda Door Nederlandse rederij Seatrade. Aanklagers beweerden dat de rederij haar winst probeerde te maximaliseren door schepen te verkopen met behulp van contante kopers.

Omdat vier schepen werden gebruikt om gekoelde lading te vervoeren, bevatten ze chemicaliën die bij het koelproces werden gebruikt en die schadelijk waren voor het milieu en de werknemers op de sloopwerf. Daarnaast bevatten de schepen PCB's en asbest en olie en smeervloeistoffen op basis van hun leeftijd. Aanklagers zeiden dat vier schepen nog steeds deze schadelijke stoffen vervoerden vanuit Rotterdam en Hamburg.

Gebouwd in 1984, The lente beer En Lente pop Voltooid in India en Bangladesh. Twee andere schepen, gebouwd in 1984, werden verkocht voor sloop in Turkije.

Aanklagers zeggen dat Seatrade nu toegeeft van schip te wisselen zonder zich aan de milieuregels te houden. Daarnaast heeft het bedrijf zich ertoe verbonden te zorgen voor naleving van de toepasselijke regelgeving wanneer schepen in de toekomst worden verkocht voor verwijdering.

Als onderdeel van de schikking zullen Seatrade en twee van haar directeuren een boete van €2,65 miljoen ($2,83 miljoen) betalen. Het bedrijf zal ook 3 miljoen euro (3,2 miljoen dollar) betalen, wat gelijk zou staan ​​aan de winst die het bedrijf maakte door middel van contante verkopen in plaats van het volgen van de vereiste procedures.

READ  Oplichters 'hooggerechtshof' komen weg met minimaal 1,7 miljoen euro

De rechtbank Rotterdam heeft het bedrijf in 2018 veroordeeld op basis van de EU Afvalexportverordening. Ze ontdekten dat het bedrijf illegaal schepen exporteerde voor schroot. De officier van justitie legde destijds een boete op van 2,55 miljoen euro. Ze vroegen ook om een ​​schorsing van de directeuren voor een jaar. De rechtbank achtte twee van de drie directeuren schuldig, maar de zaak werd in 2020 door het Hof van Beroep vernietigd.

De zaak werd door milieuactivisten geprezen vanwege de krachtige boodschap die deze uitzond naar reders in de EU. Sinds de zaak hebben verschillende anderen de zaak gevolgd, waaronder de vervolging in 2020 van George Aide in Noorwegen wegens de verkoop van een schip dat in 2015 kapot ging en aan de grond liep op weg naar een schroothoop in Pakistan. Ede werd gevonden schuldgevoel En zes maanden gevangenisstraf.

De Europese regels vereisen speciale procedures voor de verkoop van schepen en de recycling ervan in door de EU goedgekeurde faciliteiten. De regels worden ook aangescherpt om de export van giftige materialen te voorkomen en een juiste behandeling en verwijdering te garanderen. Niettemin zijn activisten nog steeds tegen de recycling van afgedankte schepen, terwijl verschillende scheepseigenaren de voortdurende inspanningen benadrukken om de regels te omzeilen.

Geweldige foto Luzerne bomen – Publiek domein CC0 1.0-obligatie