mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Oplichters ‘hooggerechtshof’ komen weg met minimaal 1,7 miljoen euro

Foto: Depositphotos.com

Oplichters die beweren van de ‘hoogste rechtbank’ of de politie te komen, hebben in minder dan een jaar tijd minstens 1,7 miljoen euro van hun slachtoffers weten te stelen, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk.

Er wordt in het Engels gebeld en de beller vertelt het slachtoffer dat hij informatie en geld moet afgeven omdat bijvoorbeeld zijn BSN-nummer bij een misdrijf betrokken is geweest.

Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk veel hoger omdat de helpdesk schat dat slechts één op de tien slachtoffers ooit aangifte doet. Momenteel ontvangt het bureau ongeveer 20 meldingen van de zwendel per dag, Dat meldt de NOS.

De zwendel is actief sinds afgelopen augustus, maar er was een nieuwe golf in de eerste paar maanden van dit jaar.

Bellers horen een opname in zwaar geaccentueerd Engels waarin hen wordt gevraagd een nummer in te drukken. Vervolgens worden ze doorverbonden met een persoon die hen meldt dat er misbruik is gemaakt van hun BSN-nummer, dat er een aanhoudingsbevel tegen hen loopt of dat ze worden verdacht van criminele activiteiten zoals drugshandel of witwassen.

Lizzie verloor €4.000 aan oplichters van ‘hooggerechtshof’

Een slachtoffer vertelde Dutch News uitgebreid hoe ze eerder dit jaar was opgelicht. ”Een man stelde zich voor als Dave. Hij vertelde me dat de politie een huis is binnengevallen en – ik weet niet eens hoeveel kilo – maar veel cocaïne heeft gevonden”, zei ze.

‘En hij zei dat ze deze misdaad en een heleboel andere fraudegerelateerde misdaden hebben onderzocht en alles wat met mijn BSN-nummer te maken had.’ ‘Ik begon gewoon meteen te huilen. Maar Dave was zo kalm en vriendelijk – zo geruststellend dat het goed zou komen.’

READ  Het Nederlandse landschap verliest door insecten bestoven planten, zo blijkt uit 87 jaar data

Dutch News heeft de Fraudehelpdesk gevraagd of blijkt dat met name buitenlanders het doelwit zijn.

Politie

De politie en het OM konden de NOS niet vertellen hoeveel zaken actief worden onderzocht.

De politie vertelde in maart aan Dutch News dat er geen lopend onderzoek naar de meldingen loopt. ‘We kunnen alleen vervolgen als er concrete gronden zijn om een ​​onderzoek in te stellen om de daders te vinden’, zei een politiewoordvoerder destijds.

Als u wordt gebeld door iemand die beweert van de nationale politie of de Hoge Raad te zijn, hang dan onmiddellijk op en meld het misdrijf bij de politie. FraudeHelpDesk.

Als u het slachtoffer bent geworden van deze zwendel, neem dan in alle vertrouwen contact op met [email protected].

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.