december 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlanders verminderen afval door kapotte objecten te repareren met een online lokaal ruilnetwerk – en dat kunt u ook

Het is gemakkelijker geworden om iemand te vinden die een kapot meubelstuk kan repareren, kleding kan repareren of een familieschat kan repareren dankzij een nieuw online platform.

De gulden is een reparatie-uitwisselingsplatform waarmee kapotte objecten kunnen worden gerepareerd met lokale kennis, vaardigheden en gereedschappen, maar zonder dat er geld wordt ingewisseld.

Objecten als stoelen, banken, theepotten, fietsen en rugzakken zijn allemaal succesvol gerepareerd sinds de gulden begin 2022 live ging.

Design afgestudeerde Ollee Means, gevestigd in Eindhoven, heeft het platform gecreëerd als een manier om afval aan te pakken, en gelooft dat “elk object de moeite waard is om te repareren”. Zijn studies hadden een sterke focus op duurzaam ontwerpen, waaronder ontwerpen voor reparatie en renovatie.

Ollee erkende dat hoewel een ontwerp dat reparatie mogelijk maakt belangrijk is, de vaardigheden om de reparaties uit te voeren ook vereist zijn om een ​​regeneratieve economie te realiseren.

“Dingen kunnen repareren en repareren is een waardevolle vaardigheid, die veel gemeenschappen over de hele wereld beginnen te verliezen. Mensen zijn bereid meer te betalen om iets nieuws te kopen, in plaats van een manier te vinden om het bestaande te repareren. Dit zorgt voor veel afval en is niet duurzaam. Ik ben met de gulden begonnen om het makkelijker te maken om mensen in je omgeving te vinden die dingen kunnen repareren.”

de gulden maakt het mogelijk om goede daden te ruilen, waarbij de waarde van de ruil open blijft voor individuen om te onderhandelen. Op deze manier zien we een stoelpoot die wordt gerepareerd in ruil voor een jurkverandering – of een stofzuigerreparatie die wordt ingeruild voor een kapsel.

READ  Louis van Gaal zegt dat Nederlanders de protesten van Duitsland op het WK niet zullen kopiëren | Nederland

Momenteel zijn er reparatie-uitwisselingsketens via de gulden uitgevoerd in Eindhoven en Amsterdam, maar het platform is schaalbaar en zo opgezet dat elke community het kan gaan gebruiken.

“Het systeem is bedoeld om reparatie-uitwisselingen lokaal te houden, zodat het reizen wordt verminderd, de kennis in de gemeenschap wordt versterkt en het idee wordt verminderd dat iets repareren moeilijk is”.

VERWANT: Duitse stad haalt goederen weg van stortplaatsen, repareert ze en verkoopt ze vervolgens in ‘warenhuis voor hergebruik’

Nog niet zo lang geleden was het gebruikelijk om huishoudelijke voorwerpen zelf te repareren – van kleding tot meubels en zelfs auto’s. Bovendien hadden de meeste kleine steden een schoenmaker die schoenen repareerde en gespecialiseerde winkels voor het repareren van tv’s en stofzuigers.

Tegenwoordig maken veel fabrikanten producten onherstelbaar. Automotoren zijn verzegeld, zodat je er niet aan kunt sleutelen, en elektronische goederen zijn dichtgelijmd, waardoor ze moeilijk in en uit elkaar kunnen worden gehaald. De beweging “Right to Repair” vecht hiertegen door wetgeving te zoeken die fabrikanten verplicht om reparatiehandleidingen te produceren, gemakkelijke demontage mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat reserveonderdelen tien jaar beschikbaar zijn. De Europese Unie heeft al voor Right to Repair gestemd, waarbij de eerste hervormingen in 2020 worden doorgevoerd als onderdeel van belangrijke stappen in het bereiken van een circulaire economie.

LOOK: Historisch besluit van Microsoft maakt reparatie van apparaten eenvoudiger na druk van aandeelhouders om verantwoordelijker te zijn

Met nieuwe wetgeving zullen producten worden ontworpen voor reparatie, wat leidt tot betere mogelijkheden om de levensduur van de dingen die we kopen te verlengen. Ollee heeft een ambitieus doel. “Ik wil het mogelijk maken om in mijn leven 1 miljoen objecten te laten repareren. De gulden zal deel uitmaken van dit verhaal. Ik wil dat het een bekend platform wordt waar mensen heen gaan om reparaties te regelen.”

READ  Nederlands universiteitsteam onthult nieuwe elektrische superbike

De gulden is tot nu toe een succesvol concept gebleken. Het aantal uitgevoerde reparaties blijft groeien en mond-tot-mondreclame is een effectieve manier om reclame voor de service te maken. Ik vroeg Ollee waarom hij denkt dat het zo’n hit is geweest. “Er is een duidelijke behoefte aan het platform, en ik denk dat mensen de nieuwheidsfactor waarderen om contact te maken met de persoon met wie ze de reparatie uitwisselen.”

Ollee neemt in oktober deel aan Dutch Design Week 2022. Hij is al begonnen aan een podcast waarin designprofessionals de mogelijkheden en blokkades rondom het ontwerpen voor reparatie bespreken en mensen hun ervaringen delen met behulp van de gulden. Lees meer over ruilreparatieketens die door de gulden mogelijk zijn gemaakt op theguilder.org.

OOK: Deze reparatiewerkplaats in Glasgow heeft een missie om onze wegwerpcultuur te herstellen

DEEL dit met mensen over de hele wereld, zodat ze kunnen beginnen met reparaties in hun stad…