oktober 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Last-minute voetbal TD, maar geen wonderen voor Nederlanders

PELLA – Een voetbalteam van Central College dat zoveel magische afwerkingen heeft geschreven, was gepositioneerd om er nog een zaterdag voor te zorgen, het soort theatrale afsluiting dat de frustraties van een met fouten gevulde middag zou kunnen verlichten.

Maar het was eerder puntloos Loras College (1-2 algemeen, 1-0 American Rivers) dat zaterdag de winnaar behaalde, een 37-yard Aidan Driscoll-velddoelpunt met een tweede op de klok voor een 38-35 verstoorde overwinning op de Nee. 12 Nederlanders (2-1 algemeen, 0-1 conferentie). Het maakte een einde aan een overwinningsreeks van 19 wedstrijden in het reguliere seizoen voor Central en was de eerste Loras-overwinning in de reeks van de teams sinds 2015.

Central had het spel naar de rand van overuren geduwd en een dramatische 12-play, 75-yard drive samengesteld die quarterback Brady Ketchum (tweedejaars, Mount Vernon) aangevuld met een 16-yard pass naar Jeff Herbers (senior, Urbandale, Des Moines Christian HS), die een voet naar beneden kreeg voordat hij uit de zijkant van de eindzone tuimelde met 43 seconden te gaan, gelijk de score op 35-35.

Maar toen de lucht onheilspellend donkerder werd naar het westen en met de wind in de rug, was Loras vastbesloten om de zaken in orde te brengen. De Duhawks namen het op hun eigen 27 over met nog 37 seconden te gaan en kwamen uit zes plays, en bereikten de Central 20 met nog 5 seconden te gaan om Driscoll’s winnende schoen op te zetten.

Voordat hij nadenkt over de tekortkomingen van zijn team, coach Jeff McMartin prees de Duhawks.

‘Je moet Loras de eer geven,’ zei hij. “Ze maakten toneelstukken en ze deden dingen op een manier die zichzelf niet versloeg zoals wij deden.”

McMartin legde de schuld snel op zijn eigen schouders, maar deze nederlaag was geen wees.

“Als je verliest, is het gemakkelijk om te proberen een gebied of een spel aan te wijzen”, zei hij. “Maar er waren dingen aan beide kanten waar we beter in moesten worden en zelfs bij speciale teams kunnen we het beter doen en voorkomen dat we zo spelen. Het was zeker niet onze beste dag. We hebben niet gepresteerd.”

Tate Hagen, Brody Klein, Derrick Voss tackle
Linebackers Tate Hagen en Brody Klein brachten samen met tackle Derrick Voss een Loras-baldrager neer.

Oranje speelde een groot deel van de dag van achteren, werd in het eerste kwart puntloos en stond bij de rust met 14-7 achter. Een derde kwart van 21 punten leek het schip stabiel te houden en Central ging de vierde periode in met een voorsprong van 28-21.

Maar kansen om die voorsprong uit te breiden gleed weg en één werd zelfs weggestript, toen Loras linebacker Josh Kieffer een bal loswrikte op zijn eigen 18-yard lijn op een Nederlands rennend spel dat verkeerd liep, wat een hectische scramble veroorzaakte die eindigde met de Duhawks op de Central 41. Zes spelen later bevond Loras zich in de eindzone, hoewel een Driscoll-fout op het punt erna Central wat langer aan de leiding hield, 28-27 met nog 5:04 te gaan.

Maar dat Nederlandse onhandige gedoe werd gevolgd door nog een kostbare fout toen Ketchum, die tegenover de derde en 19 uit zijn eigen 16 stond, probeerde te ontsnappen aan een aanhoudende Loras-passrush, maar zijn worp werd geplukt en 26 yards terugging naar de Nederlandse 9-yard lijn. Loras had slechts twee plays nodig om het startsein te geven en voegde vervolgens een conversie van 2 punten toe voor een voordeel van 35-28 met nog 3:26 over.

Centraal
antwoordde met de Herbers-score, maar dat was slechts de opmaat voor de winnende trap van Driscoll.

McMartin rammelde een waslijst van gebieden waar de Nederlanders zaterdag ontbraken terwijl hij het blad met statistieken na de wedstrijd doornam. Central won 468 yards naar 454 toen Loras 30 first downs oprolde. Quarterback Evan England voltooide 34-van-47 passen voor 298 yards en drie scores met één onderschepping. Loras hield ook de overhand in het haasten van yardage, 170-88 en de Duhawk-defensie ontsloeg Ketchum zes keer, terwijl Engeland één keer werd ontslagen.

Loras converteerde op 10-van-17 third-down conversies naar Central’s vier van 12 en scoorde op alle zes de Red Zone-kansen terwijl Nederland drie van zes was.

Toch holt Nederland terug Jesaja Wandeling (senior, Buffalo Center, North Iowa HS) haastte zich 16 keer voor 77 yards. Ketchum voltooide 27-of-40 worpen voor 366 yards met één onderschepping en vier touchdowns. Neu scoorde goed met negen ontvangsten voor 187 yards en twee touchdowns, terwijl Herbers vijf vangsten had voor 31 yards en een TD en eerstejaarsstudent Carson Cummer (Dubuque, Wahlert Katholiek HS)onderdeel van een veelbelovend rookie-ontvangend korps, had vier vangsten voor 83 yards.

Linebacker Reid Pakkebier (tweedejaars, Cedar Rapids, Kennedy HS) had weer een productieve middag met 15 tackles, waaronder drie solo’s en 1.5 voor verlies. Defensieve rug Reece Miller (junior, Center Point, Center Point-Urbana HS) heeft 12 stops terwijl linebackers Brody Klein (junior, Rainier, Wash.) en Nathan Rahn (senior, Chadwick, Illinois, Milledgeville HS) elk had 10. Defensieve rug Benjamin Crist (senior, Elizabeth, Illinois, River Ridge HS) drie keer uit elkaar zijn gegaan terwijl Cameron Bannister (senior, Staatscentrum, West Marshall HS) had een onderschepping met een 43-yard return.

“Er waren een aantal dingen die we goed deden, uiteraard reageerden we in het derde kwartaal”, zei McMartin. “Reageren in die laatste offensieve drive was belangrijk. Maar over het algemeen speelden we niet goed.”

Central is volgende week vrij en maakt dan eindelijk zijn seizoensdebuut op de weg in oktober. 1 tegen Nebraska Wesleyan University in Lincoln, Nebraska. De speeltijd is 1 uur ’s middags. De Prairie Wolves zijn 0-3 in het algemeen en 0-1 in de competitie na een 48-34 thuisnederlaag tegen de Universiteit van Dubuque zaterdag.

Ondertussen is het weer aan het werk voor de Nederlanders met één simpele taak op de agenda.

“We moeten manieren vinden om te verbeteren”, zei McMartin.

READ  Spanje verslaat de Nederlanders, Griekenland verslaat Italië bij het opzetten van de Euro Waterpolo-finale voor dames