mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Krol wint 1.000, wat de Nederlandse derde Olympische titel op rij oplevert | Nieuws, Sport, Banen

Thomas Krol uit Nederland neemt deel aan de finale van de 1.000 meter voor heren op de Olympische Winterspelen van 2022, vrijdag 2 februari. 18, 2022, in Peking. (AP Foto / Ashley Landis)

PEKING (AP) – Thomas Krol’s derde poging om zijn eerste Olympische Spelen te halen eindigde met een gouden medaille.

De Nederlandse schaatser won vrijdag de 1.000 meter, waarmee Nederland voor de derde keer op rij de olympische titel op zijn naam heeft staan.

Krol slaagde er niet in om zich te kwalificeren bij zijn eerste poging om het Nederlands Olympisch team in 2014 te maken. Vier jaar geleden benoemde de nationale federatie Kai Verbij voor het team nadat hij geblesseerd was en niet in staat was om deel te nemen aan proeven, waar Krol de plek in de 1.000 verdiende. Wat het voor Krol nog erger maakt, is dat hij en Verbij beste vrienden zijn.

Ze kwamen aan verschillende kanten uit in Peking. Krol bereikte de top van het podium. Verbij stopte laat in zijn race om te voorkomen dat hij in botsing zou komen met een snellere Laurent Dubreuil uit Canada, die zilver verdiende. Wanhopig hield Verbij daarna zijn hoofd in zijn handen.

“De gouden medaille is een enorme droom die met veel emoties is uitgekomen”, zei Krol.

Hij belde zijn vriendin op zijn mobiel vanaf het binnenveld bij de Ice Ribbon ovale minuten na het veiligstellen van de overwinning.

‘Ze moest huilen’, zei hij. “Ik moest huilen.”

Krol finishte in 1 minuut, 7,92 seconden.

READ  De Nederlandse overheid wilde niet dat ASML naar het buitenland zou gaan

Hij breidde de Nederlandse dominantie uit in de 1.000. In 2014 won Stefan Groothuis en Kjeld Nuis volgde met een overwinning in 2018. Krol voerde dit seizoen de WK-stand aan.

Het was Krols tweede medaille in Peking. De 29-jarige schaatser verdiende zilver bij de 1.500 achter Nuis.

“De afgelopen vier jaar was ik op revanche”, zei Krol. “Ik ben gegroeid als persoon, ik heb mentaal veel stappen gemaakt, fysiek ben ik een andere schaatser geworden. Ik ben een niveau omhoog gegaan en nu kan ik hier op de Olympische Spelen staan ​​en een gouden medaille winnen, en natuurlijk een zilveren.”

Krol wachtte een gespannen wachttijd toen hij zag hoe de laatste twee paren probeerden zijn tijd te verbeteren. Dubreuil, beter bekend om zijn snelheid in de 500, had al vroeg een voorsprong van zeven tienden van een seconde op Krol.

“Toen hij mijn tijd niet maakte, werd ik gewoon overweldigd door emoties”, zei Krol.

Nederland claimde zijn vijfde gouden medaille in 12 evenementen in Peking met nog één wedstrijddag te gaan.

Dubreuil finishte in 1: 08.32. Haavard Lorentzen uit Noorwegen, de zilveren medaillewinnaar van 2018, behaalde brons in 1: 08.48.

Schaatsend in het laatste paar met Dubreuil, stopte de huidige wereldkampioen Verbij bij de voorlaatste bocht. Hij gaf toe aan Dubreuil, die voorrang had toen de schaatsers van baan wisselden. De Canadees had net zijn snelste 600 meter afgelegd.

“Ik had niet het gevoel dat ik genoeg snelheid had om hem voor te gaan bij het wisselen van rijstrook, dus ik moest stoppen”, zei Verbij. “Anders zou ik gediskwalificeerd zijn en waarschijnlijk zijn race verpesten.”

READ  Wereldwijd kokosvezelmarktonderzoek en voorspelling-2027

Dubreuil waardeerde de sportiviteit van Verbij.

“Ik kan hem niet genoeg bedanken”, zei hij. “Het was echt een professionele en stijlvolle stap om te doen.”

Jordan Stolz, een 17-jarige die zijn Olympisch debuut maakte, was de Amerikaan met de hoogste finish op de 14e plaats.

Nieuwsbrief

Sluit u aan bij duizenden die al onze dagelijkse nieuwsbrief ontvangen.