mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kostbare historische Nederlandse artefacten krijgen nieuw leven

Geplaatst op: gewijzigd:

Amersford (Nederland) (AFP)

Waardevolle schilderijen, een sierlijke troon en een tonelement dat de watersnood van 1953 overleefde, waren verborgen in duizenden voorwerpen die te zien waren in een nieuw Nederlands ‘lichaamsmonument’-centrum.

Minister van Cultuur Ingrid von Engelshoven heeft maandag het nieuwe Netherlands Collection Centre (CCNL) onthuld, een state-of-the-art, op maat gemaakt gebouw met een groot aantal stofverzamelende items in vier van de magazijnen van het land. Invloedrijke musea en instellingen.

Hoewel het geen museum is, is er een geïntegreerde collectie beschikbaar voor individuen die een bepaalde interesse tonen of voor onderzoeksdoeleinden.

CC NL “brengt de spannende collecties aan het licht die aan het zicht onttrokken zijn”, zegt Taco Dibits, directeur van het prestigieuze Rijksmuseum in Amsterdam, waar een aantal van de artefacten eerder waren opgeslagen.

“Door collecties te combineren, staan ​​koninklijke wagens nu naast boerenwagens. Zo ontstaat er een holistisch beeld van Nederland in chronologische en sociale zin”, aldus Dibits in een verklaring.

“De vier rijkscollecties vormen het fysieke geheugen van Nederland onder één dak”, aldus het rapport van het Rijksmuseum.

De oprichting van de eerste exclusieve geïsoleerde kamer van het land om schimmel en ongedierte uit het museum te verwijderen, begon in 2018 in de centrale stad Amersport.

Het gebouw heeft bijna hetzelfde vloeroppervlak als viereneenhalf voetbalvelden, wast de toiletten met zonne-energie en regenwater en “handhaaft zijn eigen klimaat”, zegt CCNL-locatiemanager Wim Hoben tegen AFP.

Een echte grot van Aladdin bevat ongeveer 500.000 objecten uit vier collecties, variërend van de sierlijke troon van Willem II van Nederland tot een groot traditioneel vatelement van 5,4 meter hoog. .

READ  De Nederlandse overheid verlaagt energiebelastingen te midden van stijgende prijzen

Gebouwd in 1913, werd het element zwaar beschadigd tijdens de beruchte Watersnoodramp van Nederland in 1953.

De artefacten omvatten een oude stoommachine met een gewicht van meer dan zeven ton en een 350 jaar oud schilderij dat is teruggevonden door de Nederlandse stillevenmeester Matthias Wittus.

Alle stukken uit heel Nederland vervoeren was een enorme klus: er waren zo’n 869 vrachtwagenladingen nodig om ze allemaal naar hun nieuwe thuis te brengen.

“Het was heel avontuurlijk”, vertelde Hoben aan AFP.

De pakhuizen die voorheen werden gebruikt door het Rijksmuseum, het openluchtmuseum, Paleis Head Lou en het Instituut voor het Cultureel Erfgoed “voldeden niet aan de eisen van modern collectiebeheer”, aldus het Rijksmuseum.

Hoben zei dat ze veel energie nodig hebben om te verwarmen of te koelen en dat ze niet altijd gemakkelijk bereikbaar zijn.