mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kinderen van neergeschoten misdaadverslaggever confronteren verdachte in Nederlandse rechtbank | Nederland

De kinderen van een Nederlandse misdaadjournalist die vorig jaar dodelijk werd neergeschoten, hebben zijn vermeende moordenaars in de rechtbank geconfronteerd.

Peter R de Vries, 64, werd in juli 2021 in het hoofd geschoten buiten een Amsterdamse televisiestudio in een misdaad die volgens de aanklagers verband hield met zijn rol in het proces tegen een Nederlandse drugsmaffia-baas.

Een Nederlandse man geïdentificeerd als Delano G, 22, wordt beschuldigd van de schietpartij, en Kamil E, 36, een Poolse staatsburger, zou toezicht hebben gehouden en de vluchtauto hebben bestuurd. Aanklagers eisen dat beide mannen levenslang worden vastgezet voor moord.

De Vries’ dochter Kelly, die Delano G toesprak bij de rechtbank in Amsterdam, zei: “Ik kijk naar je, alsof je niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achteren neerschoot.” De verdachte keek zonder enige emotie achterom door de kamer.

‘Waarom heb je hem neergeschoten? Voor geld? Omdat je het niet met hem eens was?” vroeg ze aan beide mannen. Ze zei tegen de beschuldigde: “Ik haat je”, maar ze zei dat ze “ertoe kon komen om je met menselijkheid te behandelen”.

“Uw kinderen zullen beseffen wat hun vaders hebben gedaan – ik kan tenminste trots zijn op de mijne. Mensen zullen zeggen dat hij een held was’, zei ze, terwijl haar broer Royce naast haar zat.

De rechtbank heeft de video van de moord bekeken. Op beelden van verschillende uitkijkpunten in de stad, waaronder een nabijgelegen café, leken Delano G en Kamil E rond te lopen in het gebied kort voordat de Vries werd neergeschoten.

READ  'Trotse' Surinaamse terug Nederlandse WK-sterren

De rechtbank zag toen op afstand beelden van De Vries die de straat overstak, een achter hem rennende figuur en dan het moment waarop hij werd neergeschoten en op de grond viel. De Vries overleed negen dagen later in het ziekenhuis.

“Ik beroep me op mijn zwijgrecht”, antwoordde Delano G toen rechter Gert Oldekamp hem rechtstreeks vroeg of hij De Vries had neergeschoten.

“Ik heb deze man niet vermoord”, zei Kamil E tegen de rechters in het Pools.

De rechtbank hoorde over een bericht dat kort na de moord was verzonden vanaf een telefoon waarop het DNA van Delano G was gevonden, waarin stond: “Hij is dood, KK, dood. De kogel ging dwars door zijn hoofd. Alles spoot. Iedereen schreeuwde.”

Minder dan een uur na de schietpartij stopte de politie een auto op een snelweg bij Den Haag en arresteerde het tweetal. Vier kogelhulzen die ter plaatse werden gevonden, zouden afkomstig zijn van een pistool met het DNA van Delano G erop dat in de auto werd gevonden. Op de handen van beide mannen werden schotresten gevonden, hoorde de rechtbank.

Aanklagers toonden een gedetailleerde geanimeerde afbeelding van de bewegingen van De Vries en de verdachten op de dag, en hoe Kamil E hem eerder had gevolgd in de aanloop naar de moord.

Er was maar één conclusie, dat Delano G en Kamil E “precies wisten wie ze moesten vermoorden”, zei een van de aanklagers. Hij zei dat Vries “op klaarlichte dag, in hartje Amsterdam” is vermoord.

De Vries was een begrip met zijn eigen tv-programma. Aanklagers vermoeden dat hij is vermoord vanwege zijn rol als adviseur van staatsgetuige Nabil B in het proces tegen de voormalige meest gezochte man van Nederland, Ridouan Taghi, een vermeende drugsbaron die in 2019 in Dubai werd gearresteerd. advocaat van Nabil B zijn neergeschoten sinds hij staatsgetuige werd.

READ  Door de nazi's aangestelde Joodse Raden grotendeels vrijgesproken in transnationaal vergelijkend onderzoek

Op 14 juli wordt een uitspraak in de zaak-de Vries verwacht.