maart 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Keltische transfermogelijkheden als niche Duitse markt beoordeeld: Nederlandse linksback met heerlijke bezorging en meer

Celtic-baas Ange Postecoglou is in het recente verleden open geweest over het kijken naar onaangeboorde nichemarkten.

De aanwinsten van de J-League, Polen, Rusland en Ierland tonen de verscheidenheid aan competities waar hij naar kijkt. Matt O’Riley’s handtekening van MK Dons in League One is ook het bewijs dat zijn scoutingafdeling scherp naar de lagere divisies kijkt om aantrekkelijke opties te vinden – en de middenvelder ziet er in dat opzicht al fantastisch uit.

De 2. Bundesliga heeft een aantal even ondergewaardeerde spelers die goed zouden schalen in een groter team.

We zullen kijken naar drie spelers uit de Duitse tweede klasse die goed zouden passen bij de Keltische revolutie van Postecoglou.

Thomas Ouwejan – Schalke 04

Nationaliteit: Nederland

Leeftijd (geboortedatum): 25 (30 september 1996)

Positie: Linksback

Voorkeursvoet: Links

Transfermarktwaarde: 2,25 miljoen

Thomas Ouwejan is een Nederlands international die bij Schalke wordt uitgeleend van AZ Alkmaar. Hij bracht het seizoen 2020/21 op huurbasis door in de Serie A bij Udinese.

Ouwejan is een plunderende linksback die ervan houdt om bij elke gelegenheid vooruit te gaan. Wanneer zijn team in balbezit is, kan hij hoger op het veld worden gevonden of al in de aanvallende helft. Zoals de heatmap aangeeft, houdt hij ervan om de wijde gebieden te bezetten. Schalke speelde dit seizoen vaak met een back-drie, waarbij Ouwejan de linksback was.

Keltische manier:

De Nederlander is een hoogvolume crosser die meer dan 4,6 per 90 probeert. Het belangrijkste is dat de kwaliteit van zijn kruisingen prijzenswaardig is. Ouwejan blijft in de wijde delen van het veld, daar hij door zijn voorzet een gevaarlijke aanwinst is. Niet alleen zijn zijn ballen in de box subliem, maar de manier waarop hij kan wisselen tussen grondkruisen en gebogen hoge kruisen is interessant.

Keltische manier:

Een ander belangrijk ding om op te merken is dat hij de hoekschopnemer is voor Schalke. Zijn leveringen van spelhervattingen vormen een bedreiging en nodigen uit tot druk op de achterhoede van de oppositie. Hij plaatst de bal in de meest bedreigende zones in het strafschopgebied, waardoor het moeilijker te verdedigen is. Bovendien zijn zijn uitzwaaiende corners misschien beter dan de inswingers.

Ouwejan probeert niet enorm veel doorgaande ballen, maar hij heeft de visie om lopers te vinden. De afbeelding hieronder illustreert zo’n situatie waarin een goede bal achter een loper vindt die een duidelijke kans heeft bij de keeper van de tegenstander.

Keltische manier:

De aantallen in het strafschopgebied zien er onder het gemiddelde uit in vergelijking met zijn concurrentie, maar zijn passing zou een aanwinst zijn in een team waar de vleugelspelers en aanvallers goed kunnen bewegen. Verdedigend is hij niet de ideale optie. Met zijn hogere startpositie op het veld komt hij in lastige situaties terecht als er sprake is van omzet. Hoewel hij een goed hersteltempo heeft, laat zijn bewustzijn hem af en toe in de steek.

Keltische manier:

Zoals je kunt zien aan de cijfers hierboven, is Ouwejan geen erg ‘defensief betrokken’ vleugelverdediger of vleugelverdediger. Een van zijn grootste zwakheden is een-tegen-een verdedigen waar hij heel vaak wordt geslagen. Het probleem daarbij is dat hij niet erg tight wordt en behoorlijk wat ruimte laat tussen hem en zijn tegenstander. Dit maakt het voor hem moeilijker om soms een voorzet te blokkeren en te verdedigen. Zijn lichaamsoriëntatie is niet goed ingesteld in een-tegen-een omdat hij van afstand naar voren leunt en die extra seconde nodig heeft om te herstellen en te achtervolgen wanneer zijn marker naar binnen snijdt.

Celtic heeft een linksback nodig en dat moet een prioriteit zijn tijdens de zomerse transferperiode. Ouwejans balvaardigheid en ervaring zouden goed bij Celtic passen en hij zou een redelijk goede optie zijn.

Marco Friedl – Werder Bremen

Nationaliteit: Oostenrijk

Leeftijd (geboortedatum): 23 (16 maart 1998)

Positie: Centrale verdediger

Hoogte: 187 cm

Voorkeursvoet: Links

Transfermarktwaarde: £ 3,15 miljoen

Keltische manier:

Celtic zou een linksbenige, linkszijdige centrale verdediger in het team kunnen gebruiken en Marco Friedl van Werder Bremen zou een mogelijke optie kunnen zijn.

Friedl speelde de afgelopen twee seizoenen zowel centrale als linksback voor Werder Bremen. Werder speelde in de meeste competitiewedstrijden met een achterste drie, waarbij Friedl aan de linkerkant speelde in de achterste drie. De back-three-opstelling helpt om het beste uit zijn passing en andere vaardigheden te halen, maar hij kan ook in een back-four spelen.

Keltische manier:

De Oostenrijkse centrale verdediger is een zeer vooruitstrevende passer en houdt ervan om de bal voor zijn team naar voren te brengen. En het zijn niet alleen zijn vooruitstrevende passes, hij is een van die centrale verdedigers die de bal ook het veld op kan dragen. Met de Turkse verdediger Omer Toprak diep als laatste man, beweegt Friedl vaak naar voren en krijgt hij de bal met zijn pass in het aanvallende derde deel van het veld. Hij is in staat om die passen tussen de linies in te trekken. Zijn lange passing is een toegevoegde waarde omdat hij met zijn lange diagonalen van spel kan wisselen.

Keltische manier:

Hoewel Friedl een zeer waardevolle aanwinst is aan de bal, is hij ook goed in zijn belangrijkste taak, namelijk verdedigen. Een van de positieve punten van zijn spel is dat hij altijd om zijn schouder kijkt bij het verdedigen van mogelijke voorzetten of aanvallen in het strafschopgebied. Hij is altijd op zoek en probeert zich bewust te zijn van elke mogelijke dreiging achter hem. Hij is niet de snelste centrale verdediger die er is, maar hij herstelt snel en heeft snelheid om in de meeste situaties te verbergen.

Keltische manier:

De 23-jarige is een voorvoetige verdediger en probeert de bal al vroeg actief terug te winnen. Hij markeert zijn tegenstander strak en gebruikt zijn kracht om spelers af te weren en balbezit terug te winnen voor zijn team. Hij is niet onvoorzichtig en nonchalant in duels en geeft zelden goedkope overtredingen weg.

Hoewel zijn passage een troef is, heeft hij de neiging om meer risico’s te nemen dan nodig is, hoewel dat zeer in lijn zou zijn met de filosofie van de Celtic-manager. Ook heeft hij de neiging om hoger op het veld te duwen om de bal soms terug te winnen en laat hij grote ruimtes achter zich.

Hij is pas 23 en gezien zijn topjaren naderen, zou hij een slimme aanwinst zijn voor Celtic.

Sarpreet Singh – Jahn Regensburg

Nationaliteit: Nieuw-Zeeland

Leeftijd (geboortedatum): 22 (22 februari 1999)

Positie: Linksbuiten

Voorkeursvoet: Links

Transfermarktwaarde: £ 1,08 miljoen

Keltische manier:

Jota moet nog beslissen over zijn toekomst, dus Celtic zou een plan B kunnen gebruiken en Sarpreet Singh zou er een zijn om naar uit te kijken. Singh wordt bij Regensburg gehuurd van Bayern II en een definitieve verhuizing zou zijn ontwikkeling ten goede komen.

Hij speelt centraal als een nummer 10 voor zijn land, maar hij heeft ook aan weerszijden van een 4-2-3-1 en achter de spits gespeeld. Onderstaande heatmap is van dit seizoen waarin hij veel op de linkerflank speelde.

Keltische manier:

Sarpreet is een vleugelspeler die zowel links als rechts kan spelen. Hij begon dit seizoen elke competitiewedstrijd voor Regensburg met acht niet-penalty goals en vijf assists. De snelheid waarmee hij presteert is misschien niet houdbaar op de lange termijn, maar hij vormt een reële bedreiging met zijn overlijden, waar we later op zullen terugkomen.

Hij komt niet vaak in het strafschopgebied, omdat hij meer kansen wil creëren dan een schutter te zijn.

Keltische manier:

De Nieuw-Zeelandse international vindt het heerlijk om naar de centrale delen van het veld te gaan om het spel te ontvangen en te vergemakkelijken. Zijn passes zijn doortastend, want hij probeert veel steekpasses en key passes, terwijl hij ook in de meeste shotsequenties van zijn team belandt. Hij gemiddeld ongeveer 2,5 shot assists per 90 wat best opmerkelijk is.

Hij beweegt zich constant over het veld, op zoek om aan de bal te komen en het spel te beïnvloeden. Hij is bovengemiddeld als het gaat om link-up-spel, maar heeft een aantal trucjes in petto als hij het opneemt tegen spelers van de tegenstander. Hij werkt hard, rent constant en sluit spelers uit balbezit. Zijn persen is niet erg efficiënt, hoewel hij het regelmatig doet. Dit deel van zijn spel is iets dat kan worden gecoacht.

Keltische manier:

Een van de zwakke punten van Sarpreet is dat hij erg eenbenig is, wat een nadeel kan zijn als hij op rechts speelt. De meeste van zijn aanrakingen en passen zijn met zijn favoriete linkervoet.

De 22-jarige zou aan zijn fysiek en kracht moeten werken om uit te blinken bij Celtic. Op dit moment ziet Sarpreet eruit als een speler die zijn zwakke punten nog moet oppoetsen, maar hij is een onbetwist talent.

READ  Atlanta's stroopwafelkar serveert smakelijke Nederlandse lekkernijen