maart 21, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse zorgverzekeringspremie stijgt met 8 pct. volgend jaar naar ruim €137 per maand

De maximale premie voor de zorgverzekering in Nederland stijgt in 2023 met ruim acht procent, bronnen dicht bij het kabinet vertelde de Telegraaf en nieuwsdraad ANP. De premie voor het basispakket, een richtprijs voor zorgverzekeraars, gaat omhoog naar 1.649 euro op jaarbasis.

Dat komt neer op iets meer dan 137,42 euro per maand, een stijging van ruim tien euro ten opzichte van de vorig jaar aangekondigde richtlijn van 126,83 euro. Op 20 september wordt de nieuwe premie officieel bekend gemaakt. De datum, Prinsjesdag, is de deadline voor het kabinet om zijn begrotingsplannen voor het komende jaar bekend te maken.

De premie geeft de maximale verhoging aan die verzekeraars alleen voor de basisverzekering in rekening mogen brengen en bevat geen aanvullende dekking. De zorgverzekeraars mogen een lagere prijs rekenen voor de dienstverlening en gebruiken hun eigen financiële buffers om de kosten te verlagen.

Zorgverzekeraars zijn verplicht hun tarieven voor 2023 uiterlijk 12 november bekend te maken, meldt het ANP. Inwoners van Nederland zijn doorgaans verplicht om vóór 1 januari een ziektekostenverzekering af te sluiten, maar in sommige gevallen kan deze deadline worden verlengd tot 31 januari.

Om huishoudens met een lager inkomen te helpen, stijgt ook de beschikbare zorgtoeslag volgend jaar met ruim 400 euro, meldt Telegraaf. Dit kan worden gebruikt om de impact van de verhoging van het zorgverzekeringstarief te verminderen, maar kan ook worden gebruikt om andere gerelateerde diensten te betalen.

Hogere zorgkosten en een stijging van de lonen van sectorarbeiders zorgen voor hogere premie, stelt de Telegraaf.

READ  De 'superdump' Nederlanders spreken openlijk na nederlaag WK-kwalificatie