juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Nederlandse debat over het afschaffen van de ‘coronapas’ naar binnenzalen voor niet-gevaccineerden

Het Nederlandse parlement debatteerde dinsdag over het voorstel van de regering om de “coronapas” in te trekken voor mensen die niet zijn ingeënt tegen COVID-19, daarbij verwijzend naar de hoge besmettingspercentages die door supporters zijn geregistreerd, en noemde de stap discriminerend. De pas, die toegang geeft tot openbare binnenruimtes, is nu beschikbaar voor degenen die zijn ingeënt, degenen die Covit-19 hebben overleefd of degenen die positief zijn getest op het virus. Onder het huidige regeringsvoorstel zou van de laatste optie worden afgezien.

Op basis van de kritiek dat het enkelen tot “tweederangsburgers” zal maken, is het onduidelijk of de coalitieregering in staat zal zijn om de meerderheidszetels in het parlement vrij te maken die diep verdeeld zijn om het plan uit te voeren. Het debat kan worden voortgezet tot middernacht voor de stemming.

Nederland heeft afgelopen weekend enkele vergrendelingsmaatregelen opnieuw ingevoerd om de heropflakkering van besmettingen met het coronavirus te vertragen, maar de besmettingen blijven zich verspreiden. De National Institutes of Health (RIVM) meldden meer dan 110.000 gevallen in de week die eindigde op dinsdag 16 november, 44% hoger dan de week ervoor, met een sterke stijging onder kinderen van 4-12 jaar.

Ziekenhuizen worden gedwongen om de routinebehandeling opnieuw te meten om de toename van het aantal Govt-19-patiënten op te vangen. De afgelopen week is het aantal ziekenhuisopnames volgens het RIVM met 12% gestegen en het aantal intensive care-patiënten met 3%. Uit statistieken van het RIVM blijkt dat ongeveer 70% van degenen die vorige maand op de intensive care lagen, niet of slechts gedeeltelijk waren ingeënt.

READ  VOC reist naar halve finale Nederlandse T20 Cup

Demissionair premier Mark Rutte maakte vrijdag bekend dat drie weken later verdere actie zou worden ondernomen. Deze omvatten de vervroegde sluiting van supermarkten, bars en restaurants, beperkingen op gemeenschappelijke ruimte, sportevenementen en de suggestie dat mensen thuis moeten werken. Het plan om de toegang tot de Coronapas te beperken is echter zeer controversieel en vereist parlementaire goedkeuring.

Ongeveer 85% van de volwassen Nederlandse bevolking is volledig gevaccineerd. Sinds de uitbraak zijn er in Nederland 2,27 miljoen gevallen van Covid-19 en 18.695 doden gevallen.

(Dit verhaal is niet bewerkt door medewerkers van Dev Discourse en is automatisch gegenereerd vanuit gesyndiceerde feed.)