mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het in Nederland gevestigde Xyall haalt € 6 miljoen binnen om pathologen te helpen betrouwbaardere moleculaire diagnostische testresultaten te verkrijgen

Eindhovense Xyall BVeen medtech-innovator in moleculaire pathologie, heeft dinsdag aangekondigd dat het € 6 miljoen heeft opgehaald in zijn Series B-financieringsronde om de commercialisering van zijn Tissector High Throughput en Tissector Table Top-systemen te versnellen.

De ontbrekende kritische schakel

Dankzij moleculaire diagnostiek kunnen clinici zich richten op de behandeling die past bij de specifieke biologische status van een patiënt. Deze diagnostische tests zijn gevorderd in PCR en next-generation sequencing-technologieën. Het selecteren van weefsel- en celmonsters voor moleculair diagnostisch testen blijft echter nog steeds een arbeidsintensief handmatig proces met een risico op fouten en kruisbesmetting.

Salesforce-rapport over de digitale vaardigheden van de Nederlandse beroepsbevolking

Heeft de Nederlandse beroepsbevolking alle digitale vaardigheden onder de knie? Er achter komen

Heeft de Nederlandse beroepsbevolking alle digitale vaardigheden onder de knie? Er achter komen Laat minder zien

In de huidige praktijk is de patholoog bijvoorbeeld betrokken bij het markeren van interessegebieden (ROI’s) op met hematoxyline en eosine (H&E) gekleurde objectglaasjes. Met behulp van visuele beoordeling vertalen laboratoriumtechnici deze ROI’s vervolgens naar dissectieglaasjes, waarbij ze het weefsel handmatig schrapen en in kleine containers plaatsen. Daarnaast is er ook een tekort aan laboratoriumtechnici, waardoor de workflow en de monsterbehandeling onder druk komen te staan ​​in klinische laboratoria.

Deze cruciale schakel in de keten van precisiegeneeskunde heeft een opknapbeurt nodig om gelijke tred te houden met de vorderingen die aan de andere kanten van dit proces zijn gemaakt. Xyall beweert dat het in deze behoefte kan voorzien met zijn volledig geautomatiseerde oplossing door oplossingen te integreren in precisiebewegingen, robotica, beeldregistratie en workflowoptimalisatie.

READ  Voetbal-Steklenberg eerste keus voor Nederland, maar de Likt verliest wedstrijd Oekraïne

Wat biedt Xyall?

Xyall werd in augustus 2018 gevonden door Guido du Pree en Hans van Wijngaarden. Beide oprichters zijn voorstanders van precisiegeneeskunde en werkten samen bij Philips Healthcare als onderdeel van het senior managementteam dat de wereldwijde digitale pathologieactiviteiten van het bedrijf ontwikkelde.

Xyall zegt dat zijn technologische oplossingen inspelen op de behoefte aan nauwkeurigheid, snelheid en gebruiksgemak in een geautomatiseerd systeem om het ‘meest’ efficiënte gebruik te maken van de bestaande personeelsbezetting. Het bedrijf zegt: “Onze oplossing voor geautomatiseerde weefseldissectie maakt nauwkeurige bepaling en dissectie van het interessegebied mogelijk. Het verlicht de werklast van uw personeel en stelt u in staat om meer zaken per uur te verwerken, zonder kruisbesmetting.”

Xyall scant de met hematoxyline en eosine gekleurde objectglaasjes en de dissectieglaasjes, waarbij weefselmonsters met de juiste vergroting worden weergegeven. Dit maakt de detectie van interessegebieden eenvoudiger voor de patholoog.

Guido du Pree, CEO van Xyall, legt uit: “De toename van nieuwe therapieën stimuleert de vraag naar moleculaire diagnostische tests om de behandelingsbeslissingen voor kankerpatiënten te onderbouwen. Deze tests vereisen een constant hoge monsterkwaliteit en efficiëntie die moeilijk te bereiken is met de huidige manier van werken.”

“Clinici en laboratoriumwetenschappers hebben opgeroepen tot snellere en nauwkeurigere weefseldissectie, zodat precisiegeneeskunde een realiteit zou kunnen worden. De technologie van Xyall biedt de ontbrekende schakel door het leveren van volledig geautomatiseerde oplossingen voor weefseldissectie die een efficiëntere, gestandaardiseerde en nauwkeurigere workflow mogelijk maken”, voegt Guido du Pree toe.

De eerste oplossing van het bedrijf, het Tissector High Throughput-systeem, is gericht op grote moleculaire laboratoria en werd gelanceerd in 2021. Xyall heeft al verschillende high-throughput-systemen verkocht aan grote commerciële laboratoria in de VS, waarvan de eerste vanaf maart dit jaar volledig operationeel werd.

READ  De nieuwe Nederlandse ovenkleur van Le Creuset is herfst

Later dit jaar lanceert het bedrijf ook zijn compacte Tissector Table Top-systeem voor moleculaire pathologielaboratoria in ziekenhuizen. Dit zal in november 2022 worden onthuld tijdens de jaarlijkse bijeenkomst over moleculaire pathologie (AMP) in Phoenix, de VS, waarbij laboratoria over de hele wereld al interesse tonen.

Investeerders van deze ronde

De investering komt van een consortium onder leiding van Health Investment Partners (HIP). Ook bestaande investeerders Sioux Technologies, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en enkele particuliere investeerders deden mee.

HIP-partner Donar van den Berg zegt: “Xyall biedt een unieke oplossing op het gebied van moleculaire laboratoriumautomatisering, waarbij morfologie en moleculaire diagnostiek worden gekoppeld. Hun volledig geautomatiseerde, digitale oplossingen zullen naadloos passen in de toekomstige richting van de gezondheidszorg, aangezien deze zich ontwikkelt rond precisiegeneeskunde. We zijn er trots op een belangrijke rol te spelen in het ondersteunen van Xyall bij het bereiken van zijn doelstellingen.”

Voorafgaand hieraan heeft Xyall in januari 2020 een Series A seed-investering van € 5 miljoen opgehaald bij investeringspartners Sioux Technologies, BOM Brabant Ventures, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en andere particuliere investeerders.

Hoe cybersecurity scale-up Intigriti de wereld veroverde?

Bekijk ons ​​interview met Paul Down, Head of Sales bij Intigriti.

Bekijk ons ​​interview met Paul Down, Head of Sales bij Intigriti. Laat minder zien