mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse politie arresteert Syrische immigrant die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en banden met pro-Assad-milities

  • Nederlandse autoriteiten arresteren Syrische asielzoeker oorlogsmisdaden op dinsdag.
  • De politie zei in 2020 een tip te hebben gekregen over de man, die ervan wordt beschuldigd deel uit te maken van een pro-Assad-militie.

De Nederlandse autoriteiten hebben dinsdag een Syrische asielzoeker gearresteerd die wordt beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden met een militie die banden heeft met het regime van Bashar Al Assad.

De man, die niet genoemd is door het Nederlandse Openbaar Ministerie, werd ervan beschuldigd deel uit te maken van Liwa al-Quds, een militie die zich in 2013 verenigde en de Assad-regering tot 2016 steunde, vechtend bij Aleppo en de noordgrens met Turkije.

“In januari 2013 zou de verdachte samen met andere leden van zijn eenheid, de Syrische militaire veiligheidsdienst en de inlichtingendienst van de luchtmacht een burger hebben gearresteerd in zijn woning in het kamp al-Nayrab”, aldus de politie. zei in een persbericht. “De burger werd tijdens de arrestatie mishandeld en later naar een inlichtingengevangenis van de Syrische luchtmacht gebracht, waar hij zou zijn gemarteld.”

In het persbericht voegden de autoriteiten toe dat ze in 2020 een tip over de verdachte kregen en een onderzoek zijn gestart.

“Nooit eerder is er in Nederland op grond van deze verdenkingen iemand gearresteerd die de kant van het Syrische regime zou hebben gekozen”, aldus de vrijlating.

Volgens Amnesty International is de arrestatie de vijfde oorlogsmisdadenzaak in Nederland in verband met de Syrische oorlog. Een Syrische asielzoeker werd veroordeeld.

“Deze arrestatie is weer een cruciaal moment in de lange campagne om gerechtigheid voor Syriërs te verzekeren”, vertelde Kristyan Benedict, Crisis Response Manager van Amnesty International UK, aan Insider. “Met binnenlandse strafrechtelijke vervolgingen in Syrië ondenkbaar is en er geen weg is om zaken naar het Internationaal Strafhof te verwijzen, is het aan staten over de hele wereld om dringend veel meer middelen te investeren om echte gerechtigheid voor Syriërs te verzekeren.”

READ  Dutch Mantell zegt dat WWE een recordbrekende ster is voor een grote duw

De arrestatie volgt een historisch oorlogsmisdadenproces in Koblenz, Duitsland wat resulteerde in de veroordeling van twee voormalige Syrische inlichtingenofficieren.

Beide justitiële inspanningen zijn aangekondigd vanwege universele jurisdictie, een internationaal wettelijk mechanisme waarbij Syriërs en anderen die in landen als Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zweden wonen, klachten kunnen indienen bij de onderzoekseenheden voor oorlogsmisdaden van de staat voor misdaden die volgens Assad-loyalisten , of anderen in Syrië, gepleegd.

Eyad al-Gharib, een voormalig laaggeplaatste inlichtingenfunctionaris, was veroordeeld tot 4 1/2 jaar gevangenisstraf op 24 februari 2021, nadat hij schuldig was bevonden aan “medeplichtigheid aan 30 gevallen van misdaden tegen de menselijkheid”. Hij was schuldig bevonden in januari als medepleger van marteling en het toezicht houden op de moorden op 27 mensen, samen met aanklachten in verband met verkrachting en aanranding van gedetineerden.

“De [Dutch] arrestatie zou niet tot stand zijn gekomen zonder die Syriërs die hun verhalen durfden te delen en Syrische mensenrechtenorganisaties die jarenlang hardnekkig hebben geijverd voor gerechtigheid, waarheid en genoegdoening”, voegde Benedictus toe.

De verdachte verschijnt vrijdag voor de rechtbank in Den Haag voor een hoorzitting.