april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse verzekeraar NN Group verwacht exit uit steenkoolinvesteringen

Algemeen beeld van de Wujek Coal Mine is te zien tijdens zonsondergang in Katowice, Polen, 16 oktober 2018. REUTERS / Kacper Pempel

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

DAVOS, Zwitserland, 26 mei (Reuters) – NN Group NV (NN.AS) verwacht de deadline voor het beëindigen van steenkoolinvesteringen, nu vastgesteld op 2030, te versnellen vanwege de vrees dat Europa weer zal gaan branden op fossiele brandstof, aldus de CEO van de Nederlandse verzekeraar, David. Dat zei Knibbe aan de zijlijn van het World Economic Forum.

“We lopen wel het risico door een gebrek aan gas en olie dat het wordt vervangen door steenkool die in andere Europese landen wordt geproduceerd”, vertelde Knibbe woensdag aan Reuters in Davos.

“Geopolitiek begrijpen we de sancties, maar vanuit een CO2-voetafdruk is dat geen goede zaak”, zei Knibbe.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Knibbe zegt dat de verzekeraar nog geen besluit heeft genomen over de nieuwe deadline voor het uitfaseren van zijn koleninvesteringen.

Wereldleiders die deze week in Davos bijeenkwamen, vreesden dat marktschommelingen de overgang naar groene energie zouden verstoren en dat bedrijven er niet in zouden slagen om hun doelstellingen om in de komende decennia netto nul te bereiken, te halen. Sommige landen hebben zich al tot steenkool gewend om in hun energiebehoeften te voorzien. Lees verder

NN Group, met ongeveer 200 miljard euro aan beheerd vermogen ($ 214 miljard), maakt ook haar definitie van een bedrijf dat zich bezighoudt met kolen strenger, zei Knibbe, zodat zelfs degenen met een kleine blootstelling het voorwerp kunnen zijn van desinvestering.

READ  De beschietingsbaas gaf toe dat het Nederlandse emissievonnis 'een klap voor het lichaam was, maar belooft in 2022 actie te ondernemen'.

Klimaatactivisten hebben lang gelobbyd bij investeerders om zich terug te trekken van het steunen van de zwaar vervuilende kolenindustrie.

“We kunnen niet overal mee bezig zijn, maar steenkool staat hoog op onze lijst als onderwerp van engagement”, zei Knibbe, eraan toevoegend dat hoe langer het duurt om de CO2-voetafdruk te verkleinen, hoe meer de verzekeringssector zou moeten vragen voor verzekeringen.

“Hoe langer het duurt… we zullen de premies zien stijgen”, zei hij.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Jessica DiNapoli in Davos; Bewerking door Alexander Smith

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.