juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Pennsylvania Dutch Pie die een symbool van de dood werd

Rozijnentaart werd niet alleen een voorbode, die aankondigde dat ‘de dood nabij was’, het werd toepasselijk ‘begrafenistaart’ genoemd, volgens Atlas Obscura. Deze taart was te vinden bij wakes en herdenkingsdiensten in de gemeenschap, hetzij voordat iemand voorbijging of erna.

Als iemand deze taart buiten een begrafenisomgeving zou bakken, zouden mensen zelfs aannemen dat iemand zou sterven. Voedselhistoricus William Woys Weaver vertelde een verhaal aan: Lancaster Online rond de tijd dat zijn grootmoeder het recept voor rozijnentaart vond in een Pennsylvania Dutch. Weaver’s grootmoeder (die een Quaker was) besloot het te koken voor de tante van haar man, die een doopsgezinde achtergrond had. Bij het ontvangen van de taart was de tante van verdriet omdat “ze dacht dat iedereen iets over haar gezondheid wist dat zij niet wist.”

Maar hoe smaakt deze culinaire betekenaar van de dood? Weaver legt uit dat de rozijnentaart “als een gehakttaart is, maar met rozijnen”. Nancy Schmeichel, een historische reenactor in het Lancaster Museum, legde aan Atlas Obscura uit dat de rozijnentaart “een absoluut liefdeswerk” was dat begint met een schilferige korst en een donkerzwarte vulling bestaande uit rozijnen, suiker, citroen, ei en bloem.

De populariteit van deze taart is in de loop der jaren echter afgenomen, dus als je op weg bent naar een begrafenis om iemand in de Pennsylvania Nederlandse gemeenschap te eren, verwacht dan niet per se rozijnentaart op tafel te vinden. Er zijn nog steeds uitgebreide soorten voedsel bij deze diensten, maar de rozijnentaart is uit de mode geraakt en vervangen door pizza’s, stoofschotels en, zoals Weaver deelde met Lancaster Online, citroenmeringuetaart. Natuurlijk hoeft er niet iemand dood te gaan om van deze zoete rozijnentaart te genieten. Je zou er altijd een voor jezelf kunnen maken.

READ  De heenwedstrijd van het Nederlands damesbasketbalteam gleed uit