juni 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom deze Nederlandse stad vleesadvertenties verbiedt

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd door de bewaker en verschijnt hier als onderdeel van de Klimaatbalie samenwerking.

Een Nederlandse stad wordt de eerste ter wereld die vleesadvertenties uit de openbare ruimte verbiedt om het verbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Haarlem, dat ten westen van Amsterdam ligt en zo’n 160.000 inwoners telt, zal het verbod vanaf 2024 invoeren nadat vlees aan een productenlijst is toegevoegd. geacht bij te dragen aan de klimaatcrisis.

De Nederlandse stad Haarlem wordt de eerste ter wereld die vleesadvertenties uit de openbare ruimte verbiedt om het verbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. foto door IMBiblio/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Op de Haarlemse bussen, abri’s en schermen in de openbare ruimte zullen geen advertenties worden geplaatst, wat leidt tot klachten van de vleessector dat de gemeente “te ver gaat in het vertellen van mensen wat het beste voor hen is”.

Recente studies suggereren: wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor een derde van alle uitstoot van de planeetverwarming, waarbij het gebruik van dieren voor vlees twee keer zo veel vervuiling veroorzaakt als bij het produceren van plantaardig voedsel.

Bossen die koolstofdioxide absorberen worden gekapt voor het grazen van dieren, terwijl meststoffen die worden gebruikt voor het verbouwen van hun voer zijn rijk aan stikstof, die kunnen bijdragen aan lucht- en watervervuiling, klimaatverandering en aantasting van de ozonlaag. Ook vee produceert grote hoeveelheden van methaan, een krachtig broeikasgas.

Ziggy Klazes, een raadslid van de GroenLinks-partij, die de motie voor een verbod op vleesreclame opstelde, zei dat ze niet had geweten dat de stad de eerste ter wereld zou zijn om een ​​dergelijk beleid af te dwingen toen ze het voorstelde.

READ  EUROPA GAS-UK prompt prijzen stijgen bij minder wind, Nederlandse prijzen dalen

Ze vertelde de Haarlem105 radiozender: “Het gaat ons niet om wat mensen bakken en braden in hun eigen keuken; als mensen vlees wilden blijven eten, prima… We kunnen mensen niet vertellen dat er een klimaatcrisis is en hen aanmoedigen om producten te kopen die deel uitmaken van de zaak.

“Natuurlijk zijn er veel mensen die de beslissing schandalig en neerbuigend vinden, maar er zijn ook veel mensen die het prima vinden.

#Nederlandse stad wordt de eerste ter wereld die #vleesreclame in het openbaar verbiedt. #Haarlem #ClimateEmergency #PlantBasedFuture #ClimateCrisis

Stadhuis Haarlem (links) gezien vanaf de Grote Markt. foto door Bogdan Migulski/Flickr (CC BY 2.0)

“Het is een signaal – als het landelijk wordt opgepikt, zou dat alleen maar heel leuk zijn. Er zijn veel groepen GroenLinks die het een goed idee vinden en het willen proberen.”

Het verbod geldt ook voor vakantievluchten, fossiele brandstoffen en auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Het verbod is uitgesteld tot 2024 vanwege bestaande contracten met bedrijven die de producten verkopen.

Er is enige oppositie binnen de Haarlemse gemeenteraad tegen de verhuizing, waarbij critici beweren dat het de vrijheid van meningsuiting beperkt.

Sander van den Raadt, de leider van de Trots Haarlem-groep, zei: “Het is opmerkelijk dat de gemeente Haarlem een ​​grote postercampagne houdt dat je jezelf kunt zijn in Haarlem en kunt houden van wie je wilt, maar als je van vlees houdt in plaats van Zacht gras, ‘de betuttelende brigade’ komt je vertellen dat je het helemaal mis hebt.”

Onderzoek van Greenpeace suggereert dat om de EU-doelstelling van: netto nul uitstoot in 2050 moet de vleesconsumptie zijn teruggebracht tot 24 kilogram per persoon per jaar, tegen het huidige gemiddelde van 82 kilogram, oftewel 75,8 kilogram in Nederland, de grootste vleesexporteur van de EU.

READ  Dutch Mantell schetst een groot voordeel dat AEW heeft ten opzichte van WWE