oktober 2, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Stopzetting Nederlandse trein eindigt met deal met bumper van 8% plus loon

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

AMSTERDAM, 11 september (Reuters) – De Nederlandse spoorwegvakbonden hebben zondag een akkoord bereikt met werkgevers om het loon van werknemers in 18 maanden met meer dan 8% te verhogen, waarmee een einde komt aan een loongeschil.

Stakingen hebben de spoordienst de afgelopen weken periodiek lamgelegd en voor deze week stond een nieuwe stopzetting gepland. Lees verder

De deal van zondag komt te midden van de stijgende inflatie in Nederland en de bredere Europese Unie, en is dit jaar aanzienlijk hoger dan de gemiddelde loonafspraken in het land tot nu toe. Lees verder

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Staatsbedrijf NS Railways zei dat de lonen met terugwerkende kracht vanaf juli met 5% zouden stijgen, of een minimum van 185 euro ($ 186) per maand, met een extra 3,45% in januari. Het noemde de deal goed nieuws voor reizigers en treinpersoneel.

Vakbond FNV Spoor zei dat de gemiddelde stijging samen 9,25% zou bedragen.

Vakbonden zeiden ook overeenstemming te hebben bereikt over een minimumloon van 14 euro per uur en twee extra betalingen van 1.000 euro ($ 1.000) per werknemer. Het bedrijf had 38.600 medewerkers vanaf 2020.

De gemiddelde loonsverhoging die tot nu toe in 2022 in cao’s is onderhandeld voor zo’n 2,5 miljoen Nederlandse werknemers is 3,2%, blijkt uit gegevens van werkgeversvereniging AWVN.

Beleidsmakers in Europa hebben hun bezorgdheid geuit dat als de inflatie te lang hoog blijft, bedrijven hun loonregelingen gaan aanpassen, waardoor een moeilijk te doorbreken loon-prijsspiraal ontstaat.

READ  Werp een nieuw licht op de effecten Nederlandse onderzoekers kaceya

De Nederlandse inflatie bereikte in augustus 12%, zei het CBS dinsdag, grotendeels gedreven door een stijging van 151% in de gas- en elektriciteitsprijzen op jaarbasis.

($ 1 = 0,9961 euro)

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Anthony Deutsch; bewerking door John Stonestreet

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.