mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het in Nederland gevestigde PHIX haalt € 3 miljoen op; zal verhuizen naar een nieuw gebouw en diensten uitbreiden

in Nederland gevestigd PHIXeen leverancier van assemblage- en verpakkingsdiensten voor de fotonica-industrie, heeft woensdag aangekondigd dat het € 3 miljoen heeft opgehaald in een nieuwe financieringsronde.

Naast de financiering zal het Nederlandse bedrijf ook een nieuw gebouw betrekken om de verdere industrialisatie en opschaling van fotonische chipverpakkingen in grote volumes te ondersteunen.

EIT Digital Challenge 2022 is hier!

Oproep aan alle Europese deep-tech scale-ups voor EIT Digital Challenge 2022Laat meer zien
Oproep aan alle Europese deep-tech scale-ups voor EIT Digital Challenge 2022 Laat minder zien

De financiering van PHIX van € 3 miljoen is verdeeld tussen € 1,5 miljoen aan eigen vermogen en € 1,5 miljoen aan leningen voor nieuwe apparatuur. Bestaande investeerders Oost NL en Innovation Industries namen deel aan deze ronde. PHIX heeft op lange termijn ook € 20 miljoen verkregen van het National Growth Fund.

De fondsen zullen PHIX helpen om zijn geautomatiseerde verpakkingscapaciteiten verder te ontwikkelen en zijn capaciteit te vergroten om de snelle groei van zijn bestaande en nieuwe klanten te ondersteunen.

Nationaal groeifonds

PHIX ontving € 20 miljoen van het National Growth Fund als hoeksteen van de FotonDelta geïntegreerd fotonica-ecosysteem (Nationaal Groeifonds). Volgens een verklaring zal in totaal € 1,1 miljard worden geïnvesteerd in het fotonicaprogramma om 200 bedrijven op te bouwen, de productie op te schalen, nieuwe toepassingen voor fotonische chips te verkennen en talent en infrastructuur te verbeteren.

PHIX speelt hierin een belangrijke rol door verantwoordelijk te zijn voor de industrialisatie van verpakkingen en de assemblage van fotonische chips ter ondersteuning van het grotere Nederlandse ecosysteem. De subsidie ​​van € 20 miljoen die PHIX via het programma ontvangt, is een deel van een groter uitbreidingsplan van € 40 miljoen in de komende vijf tot zes jaar, dat voornamelijk zal worden gebruikt om de productie op te schalen.

READ  Nederlandse verslaggever beweert dat Ten Hag twee ex-spelers van United heeft gepeild

Ewit Roos, CEO van PhotonDelta: “Een van de pijlers van het National Growth Fund is de verdere industrialisering van de supply chain van fotonische chips. PHIX heeft de mensen en technologie die nodig zijn om verschillende fotonische en elektronische technologieën efficiënt te integreren. PhotonDelta is dan ook vastbesloten om PHIX en hun groeiambities te blijven ondersteunen.”

Wat biedt PHIX?

PHIX, opgericht in 2017, levert contractproductie en assemblagediensten voor micro-elektromechanische systemen (MEMS) en fotonische geïntegreerde schakelingen (PIC’s). Het bedrijf bouwt opto-elektronische modules op basis van alle belangrijke PIC-technologieplatforms, zoals Indium Phosphide, Silicon Photonics, Silicon Nitride en Planar Lightwave Circuit.

PHIX zegt dat het gespecialiseerd is in chip-to-chip hybride integratie, koppeling met glasvezelarrays en interfacing van elektrische DC- en RF-signalen. Het bedrijf beweert een one-stop-shop te bieden voor PIC- en MEMS-assemblage, van ontwerp tot volumeproductie.

De productiefaciliteit van het Nederlandse bedrijf is gevestigd in de High Tech Factory in Enschede, Nederland.

In slechts een paar jaar tijd heeft het bedrijf zich weten te vestigen als een van de wereldleiders in het geïntegreerde fotonica-ecosysteem. “Terwijl de volumes van PIC’s toenemen, bereiden we ons voor op de volgende groeifase om onze klanten en de verdere industrialisatie van op PIC gebaseerde technologieën in Europa te ondersteunen”, zegt het bedrijf.

Geïntegreerde fotonica verpakking

Fotonen dienen als energie- en gegevensdragers van fotonische geïntegreerde schakelingen (PIC’s), elektronische chips. Ze bieden nog meer compactheid, snellere verwerking en minder stroomverbruik dan elektronische geïntegreerde schakelingen (IC’s). Deze fotonische chips, ook wel ASPIC’s (applicatiespecifieke fotonische geïntegreerde schakelingen) genoemd, hebben een breed scala aan toepassingen. LIDAR-systemen in autonome voertuigen, medische scanners en kwantumprocessors zijn enkele voorbeelden.

READ  Collingwood dringt er bij Nederlandse ambassadeur op aan om Canada voor het leven te bezoeken

Hoewel PIC’s veel functionaliteit kunnen bevatten op een klein oppervlak, is een PIC op zich nog geen functioneel product. Om het onderdeel te maken van een fotonica-compatibele module, moet het worden aangesloten op componenten zoals optische vezels, andere PIC’s, koeloplossingen en elektronica. Het ontwerpen en vervaardigen van de verpakking waarin deze verbindingen worden gemaakt is de core business van PHIX.

Verhuizing naar een nieuw pand

PHIX meldt dat het in het eerste kwartaal van 2023 zal verhuizen naar een nieuw pand in het Enschede Kennispark om meer industrialisatie en schaalbaarheid van activiteiten mogelijk te maken. Aan het gebouw van 1800 vierkante meter aan de Hengelosestraat wordt minimaal 600 vierkante meter productieruimte en 600 vierkante meter hulpwerkruimte toegevoegd, met groeipotentieel.

Om de beste werkomstandigheden te bieden voor de verschillende stadia van de fotonica-assemblage, zullen de productiefaciliteiten cleanrooms hebben die voldoen aan de ISO 5-normen.

Hoe cybersecurity scale-up Intigriti de wereld veroverde?

Bekijk ons ​​interview met Paul Down, Head of Sales bij Integrity.

Bekijk ons ​​interview met Paul Down, Head of Sales bij Integrity. Laat minder zien