maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Groenterestjes ‘goud’ voor Nederlandse ondernemer Ad van Vugt

Groente- en fruitresten die nu als snijafval worden weggegooid, kunnen door fermentatie worden omgezet in hoogwaardige voedingssupplementen met hoge concentraties vitamine B12. Bij dit proces is een technologie betrokken die is ontwikkeld door Amsterdam Green Campus en haar partners. Ondernemer Ad van Vugt ziet mogelijkheden om voedselverspilling te verminderen. Hij vertelt zijn verhaal in de NHD.

Professor Jeroen Hugenholtz van Wageningen University & Research (WUR), de ‘uitvinder’ van het fermentatieproces.

Met zijn idee won Ad van Vugt een plek in de Circulaire Innovatie Top 20 van de provincie Noord-Holland. Inmiddels is het plan in een vergevorderd stadium. Van Vugt heeft een bedrijf dat groenteresten levert, een bedrijf dat vitamine B12 kan maken en een producent van vleesvervangers die zich richt op het onttrekken van biologische B12. “Het bedrijf zou binnen een paar maanden moeten draaien”, verwacht hij. Een probleem of uitdaging is nog hoe je het droogproces op grote schaal kunt uitvoeren. “Maar ook daarmee gaan we dankzij kennisinstituten de goede kant op. Het ziet er goed uit.”

Voor het idee om uit snijafval vitamine B12 te maken, werkt Van Vugt samen met groenteverpakker Vezet uit Warmenhuizen, aldus het NHD-artikel. Andere mogelijke grote leveranciers zijn groentesnijder Hessing en de firma Heemskerk. Samen zijn deze bedrijven verantwoordelijk voor het grootste deel van het snijafval van de provincie.

In het kader van het POP-3-project Zijstromen is het fermentatieproces ontwikkeld dat groente- en fruitresten omzet in hoogwaardige voedingssupplementen. Naast Amsterdam Green Campus waren diverse partners betrokken, waaronder Wageningen University & Research (WUR), Oterap (de investeringsmaatschappij van Van Vugt) en Greenport Noord-Holland Noord.

READ  De Belgische en Nederlandse REL's fuseren, en veranderingen moeten nog komen

Lees de rest van het artikel hier.