oktober 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Groente- en peulvruchtenbedrijf HAK legt hele productie zes weken stil

HAK is een van de grootste groentemerken in Noord-Europa. Nu lijkt het bedrijf de hele productie voor zes weken stil te leggen vanwege de hoge energiekosten. Directeur Timo Hoogeboom van het Nederlandse groente- en peulvruchtenbedrijf: “Met de huidige energieprijzen is het niet haalbaar om in de winter door te gaan met produceren. Het is niet alleen de hoge prijs, maar ook de onzekerheid.”

“Vandaag is het twee euro voor een kubieke meter gas. Het is ook wel eens drie euro geweest. Wat het in januari of februari zal zijn, weten we niet. Dus voor de zekerheid blijven we dan gesloten.” Volgens Hoogeboom zullen HAK-producten wel in de schappen liggen, omdat het bedrijf de pauze plant als het oogstseizoen al voorbij is.

Door de energiecrisis zegt HAK, die tijdens het oogstseizoen groenten van de velden haalt en ze vervolgens in glazen potten bewaart om ze te bewaren, dat de verwarming die nodig is voor het proces veel energie kost. De potten die in dit proces nodig zijn, zijn ook duurder vanwege de hogere energiekosten.

Hoogeboom zei ook te verwachten dat de prijzen zullen blijven stijgen: “Onze appelmoes is al zo’n 20 cent duurder geworden. Als de energieprijzen zo hoog blijven, moet je bedenken dat producten over de hele linie 30 procent duurder worden.”

Bron: euroweeklynews.com

READ  Nederlands pandrecht op fabriek van MD Helicopters geweigerd in Ch. 11