mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Georgische, Nederlandse premiers bespreken gebeurtenissen in Oekraïne, de Europese integratie van Georgië, bilaterale betrekkingen

De actualiteit in Oekraïne, de Europese integratie van Georgië en de bilaterale betrekkingen werden woensdag telefonisch besproken door premier Irakli Garibashvili en zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte.

In de oproep werd bijzondere aandacht besteed aan de recente biedingen voor lidmaatschap van de Europese Unie door de geassocieerde triostaten Georgië, Oekraïne en Moldavië, evenals de vooruitgang die Georgië heeft geboekt bij de uitvoering van zijn associatieovereenkomst met de EU, de regeringsadministratie zei.

De Georgische premier zei ook tegen zijn Nederlandse collega dat een positief besluit van de Europese Commissie over de lidmaatschapsaanvragen een extra stimulans zou zijn voor de succesvolle voortzetting van de hervormingen in Georgië en het begin zou markeren van een nieuwe fase in zijn betrekkingen met de Unie. Garibashvili sprak de hoop uit op steun van het Koninkrijk der Nederlanden in het proces van inschrijving voor het EU-lidmaatschap.

Tijdens het telefoongesprek richtten de functionarissen zich ook op de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de moeilijke veiligheidsomgeving die daardoor in het Zwarte-Zeegebied is ontstaan.

In zijn opmerkingen bevestigde Garibashvili de solidariteit en politieke steun van Georgië aan Oekraïne, onder meer via verschillende formats, en benadrukte hij de noodzaak voor de internationale gemeenschap om samen te werken om de situatie te de-escaleren en de oorlog “zo snel mogelijk” te beëindigen.

De twee premiers bespraken ook de veiligheidsuitdagingen waarmee Georgië wordt geconfronteerd, waaronder de situatie in de door Rusland bezette gebieden. Rutte bevestigde in de oproep opnieuw de “onwrikbare steun” van Nederland voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Georgië.

READ  Met 2 voorgestelde magazijnen zijn duikgerelateerde veranderingen in Dutch Springs opgelost