juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Facebook-eigenaar Meta zet plannen voor bouw Nederlands datacenter op ijs, Telecom News, ET Telecom

AMSTERDAM: Facebook-eigenaar Meta zei dinsdag na politieke oppositie de plannen voor de bouw van een gigantisch datacenter in Nederland op te schorten.

De verhuizing komt een week nadat de Nederlandse Eerste Kamer een motie heeft aangenomen waarin de regering van premier Mark Rutte wordt gevraagd “haar bevoegdheden te gebruiken” om de bouw van het terrein in de noordelijke stad Zeewolde, 50 km ten oosten van Amsterdam, tijdelijk te blokkeren.

“Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingsinspanningen in Zeewolde te pauzeren”, zegt een woordvoerder van het bedrijf in een verklaring.

De gemeente had in december plannen goedgekeurd om de grootste faciliteit in zijn soort in Nederland te bouwen, van waaruit Facebook, Instagram en WhatsApp gebruikers in heel Europa zouden bedienen.

Het zou 1,38 gigawattuur (GWh) aan elektriciteit verbruiken en 166 hectare landbouwgrond beslaan, en zou naar verwachting op groene energie draaien en 400 vaste banen creëren.

Het werd echter tegengewerkt door enkele milieuactivisten die niet willen dat het beperkte aanbod van duurzame stroom die in Nederland wordt opgewekt, wordt gebruikt door een multinationale onderneming. Sommige bewoners van Zeewolde gaven aan het gevoel te hebben dat hun stem niet was gehoord in de vergunningsprocedure.

De motie van de Senaat vroeg de regering om de bouw uit te stellen totdat er overeenstemming was bereikt over het regeringsbeleid inzake datacenters.

“Na in 2019 door de lokale, provinciale en nationale overheid te zijn uitgenodigd om een ​​datacenterinvestering in Nederland en Zeewolde in het bijzonder te overwegen, had Meta een sterk partnerschap voor ogen dat banen en maatschappelijke voordelen voor de regio zou opleveren”, aldus de woordvoerder.

READ  Er is een deadline voor een akkoord over de Nederlandse alliantie

Het bedrijf liet de deur openstaan ​​om het project opnieuw op te starten en zei dat het zou blijven samenwerken met de gemeente over wat nu te doen.