mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Europees gas zakt in Russische exportstimulering, Nederlandse domeinprojecten

(Bloomberg) – De Europese aardgasprijzen dalen door tekenen dat Rusland geleidelijk het aanbod begint op te voeren, heeft president Vladimir Poetin beloofd. Nederland verwacht meer productie van zijn gigantische Kroningen-sector.

Meest gelezen van Bloomberg

Benchmark Nederlandse futures daalden tot 6,3%, wat wijst op een toename van de Russische gasstroom door Oekraïne. Gazprom PJSC heeft plannen goedgekeurd om zijn Europese opslagfaciliteiten deze maand aan te vullen, en heeft maandag extra pijpleidingcapaciteit geboekt die op een veiling wordt aangeboden voor export naar Slowakije, aldus de Oekraïense gasnetbeheerder.

Het Russische Gazprom zegt dat er deze maand gas naar de EU-reserves zal stromen

De belangrijkste leverancier van Europa heeft beloofd de bevoorrading van de regio sinds maandag uit te breiden, waarbij Poetin Cosprom opdracht heeft gegeven om zijn Europese bases aan te vullen na de binnenlandse reservecampagne van Rusland. Hoewel de stromen maandag niet toenamen, was de aanvoer op dinsdag laag en stroomt het gas nu westwaarts vanuit Polen naar Duitsland en hervat het zijn normale richting.

Om de leveringscrisis in de regio verder te verlichten, kan de Nederlandse staatsnetbeheerder Nederlandse Gasunie NV de productie in Groningen tijdelijk verhogen omdat de bouw van een stikstoffabriek om geïmporteerd gas om te zetten vertraging oploopt. Gebouwen die in de provincie zijn beschadigd als gevolg van aardbevingen, hebben de veldproductie verminderd voordat ze permanent werden stilgelegd nadat ze bij de productie waren betrokken.

Benchmark Europese gasfutures daalden 5,3% tot 74,93 euro per megawattuur om 15:45 uur in Amsterdam. Het equivalente contract in het VK daalde met 4,9% tot 193,05 pence per termijn.

READ  Het Canadese herenvolleybalteam versloeg Nederland voor een derde Nations League-sweep

De Europese gasprijzen zijn dit jaar verdrievoudigd omdat Rusland een beperkte voorraad heeft, net zoals ladingen vloeibaar aardgas naar Azië zijn omgeleid. Dat betekent dat Europa het warme seizoen al meer dan tien jaar met minder voorraad begon.

Maar nu zijn er tekenen van een afname van de spanning. Op de veiling van maandag registreerde Gosprom 10 miljoen kubieke meter pijpleidingcapaciteit per dag aan de grens tussen Oekraïne en Slowakije. Het is slechts een achtste van wat er op de veiling van de vorige dag werd aangeboden voor extra pijpleidingruimte. Op andere punten is er in de veiling niets gereserveerd voor efficiëntie.

Trevor Sikorski, hoofd van aardgas, kolen en koolstof bij Energy Aspects Ltd., zei: “De sprongen waren geen grote stimulans.

De consultatie verwacht dat Rusland zijn boekingscapaciteit zal verhogen tot 110 miljoen kubieke meter per dag in Oekraïne, en de distributie via Polen zal in lijn zijn met de 38 miljoen kubieke meter die deze maand wordt toegewezen.

De belofte van Poetin is dat Gosprom voornamelijk zijn eigen bases in Europa zal vullen, die in de hele regio vaak onder het gemiddelde liggen. Het Russische gasbedrijf heeft dit weekend wat brandstof toegevoegd aan zijn Duitse bases. Sommige injecties gaan door, maar op lagere niveaus, blijkt uit gegevens van de Astora-eenheid. Gosbrom bepaalde dinsdag aflossingsmodules en manieren om zijn vijf Europese opslagfaciliteiten aan te vullen.

Katz Yafimawa, senior onderzoeker aan het Oxford Institute for Energy Studies, zei dat Cosprom de instructies van Poetin opvolgde en de inventaris aanvulde.

READ  Nederlandse Grand Prix-bazen voorzichtig over optie contractverlenging tot 2025

“Ik beschouw dit als een indicatie dat Gosprom zeker zijn Europese magazijnen zal vullen om in de winter aan zijn langetermijnleveringsovereenkomsten te voldoen”, zei hij. “In november-december zullen we een geleidelijke toename van de stroom zien op de Oekraïense en Poolse routes.”

Tenzij de certificering van zijn nieuwe Nord Stream 2-pijplijn door de Duitse regelgever “goede vooruitgang boekt”, is het onwaarschijnlijk dat Gazprom extra boekingen zal maken op bestaande routes en zal het geen extra modules aan Europa kunnen leveren.

Nortstream 2 heeft nog maanden om de gasproblemen in Europa te verhelpen

De pijpleiding Yamal-Europa, die via Polen van Rusland naar Duitsland loopt, is maandag laat in de normale richting verschoven, waardoor de toevoer toenam nadat het gas sinds zaterdag naar het oosten was gestuurd – het omgekeerde van normale stromen -. Dit is het tweede incident in twee weken tijd.

Afgezien van de gebruikelijke winterse omstandigheden, zijn er echter positieve factoren, aangezien zelfs in de vroege zomer de Russische aanbodstimulus geen sprong voorwaarts zal maken. Tegelijkertijd worden er de komende 30 dagen koude perioden verwacht.

Veel gelezen van Bloomberg Business Week

© 2021 Bloomberg LP