juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

EU-nieuws: vislijn barst los terwijl Nederlanders zeggen dat de regels van Brussel in het voordeel zijn van Frans |  Politiek |  Nieuws

EU-nieuws: vislijn barst los terwijl Nederlanders zeggen dat de regels van Brussel in het voordeel zijn van Frans | Politiek | Nieuws

In april slaagde Nederland er niet in om het verbod op elektrische pulsvisserij in de Europese Unie aan te vechten, en het Hooggerechtshof van Europa oordeelde dat Europarlementariërs een ruime beoordelingsvrijheid hadden bij het maken van wetgeving. De pulsvisserij wordt in Nederland veel toegepast, deze techniek vermindert ongewenste visserij en voorkomt het ploegen van netten in zee.

Zeven maanden nadat het Europese Hof van Justitie (HvJ) het Europees Parlement in het gelijk heeft gesteld, ondervinden Nederlandse vissers nog steeds de economische gevolgen van het verbod.

Ze beschuldigen Brussel ervan meer pro-Frans te zijn dan Nederlanders, omdat Frankrijk een groot voorstander is van de EU-regelgeving.

In een gesprek met Express.co.uk noemde Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond het besluit “absoluut politiek”.

Hij ontplofte: “Dit is natuurlijk een politieke beslissing.

“Het is begonnen door Franse vissers die samenwerkten met activisten en een vrijwillige liefdadigheidsinstelling genaamd Blue.

“Ze begonnen een politiek debat.

“Aanvankelijk zei de Europese Commissie dat een discussie over hun visie op nieuwe technologische maatregelen oké was en dat ze die konden voortzetten.

“Maar toen het debat naar het Europees Parlement ging, werd het puur politiek.

“In die tijd, toen de grond volledig politiek was, begonnen blauwe en Franse vissers een lobby.

Lees verder: De Europese Unie heeft Peking uitgelokt en China is woedend over de komst van EP-leden in Taiwan

“Maar het punt met de Franse vissers die we probeerden te doen, was dat als het om dezelfde visserij gaat, we niet eens op hetzelfde land vissen als de Franse vissers.

READ  Het vangen en eten van rivierkreeften kan het Nederlandse watersysteem ten goede komen

“Misschien gaat het maar om een ​​klein deel van de zuidelijke Noordzee.

“Maar het is niet eens in het debat. Het is allemaal politiek.”

Franse vissers en milieuactivisten zeggen dat de techniek – die elektroden gebruikt om elektrische golven uit te zenden en vissen te verdoven die naar boven drijven en worden opgezogen door gigantische netten – het aantal vissen vermindert.

Bezorgdheid was voor het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie aanleiding om het verbod in 2019 goed te keuren, dat onder bepaalde strikte voorwaarden tot 30 juni van dit jaar loopt.

Mis niet:
Brexit Live: Macron gooit grote woede [LIVE BLOG]
‘Stop met showpotten!’ Boos Franse visser valt Macron . aan [REACTION]
Het VK wil Dover-Kalais omzeilen met nieuwe handelsroutes via Nederland [INSIGHT]

Nederland diende in 2019 zijn klacht in bij het in Luxemburg gevestigde EU-Hof van Justitie (HvJ-EU), met het argument dat wetgevers de beste wetenschappelijke ideeën gebruikten om de milieu-impact van peulvruchtenvisserij en traditionele boomkorvisserij in de Noordzee te vergelijken.

De rechters gooiden de argumenten weg.

De rechtbank oordeelde: “De EU-wetgever heeft op dit gebied een ruime beoordelingsvrijheid en hoeft zijn wetgevingskeuze niet uitsluitend te baseren op wetenschappelijke en technische overwegingen.

“Hoewel de beschikbare wetenschappelijke en technische studies soms verschillen over de omvang van de negatieve effecten van elektrisch pulsvissen, suggereert geen van hen dat deze methode een negatieve impact zal hebben op het milieu, in tegenstelling tot wat Nederland beweert.”

De aanval op Frankrijk komt op een moment dat het land zijn eigen visserijoorlog voert tegen Engeland over visrechten in de Britse wateren van na de Brexit.

READ  Presentaties van Nederlandse kunst in het VK verlopen langzaam | Nieuwsbericht

De Franse president Emmanuel Macron heeft gewaarschuwd dat Britse boten zouden kunnen worden verhinderd om in Franse havens te landen en dat de tarieven zouden kunnen worden aangescherpt als protest tegen de weigering van Britse functionarissen om vergunningen af ​​te geven aan Franse boten.

Maar naarmate de gesprekken voortduurden, stopte Frankrijk met dreigen om 11.00 uur en de stap werd verwelkomd door Groot-Brittannië.

Premier Boris Johnson zei dinsdag dat er geen verandering was in de positie van de Britse regering en dat het VK zou blijven werken om het meningsverschil op te lossen.

Brexit-minister Lord Frost en de Franse Europese minister Clement Beaune houden morgen besprekingen in Parijs.