juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Erdoğan bespreekt Oekraïne-crisis met Oostenrijkse en Nederlandse leiders

Erdoğan bespreekt Oekraïne-crisis met Oostenrijkse en Nederlandse leiders

President Recep Tayyip Erdoğan besprak dinsdag telefonisch de Russische aanval op Oekraïne met zijn Oostenrijkse ambtgenoot en de Nederlandse premier, en zei dat Turkije blijft werken aan een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen de twee partijen.

Erdoğan en de Nederlandse premier Mark Rutte bespraken regionale ontwikkelingen en de betrekkingen tussen Turkije en Nederland, aldus de directie Communicatie in een verklaring.

De Turkse leider zei dat ze blijven werken aan een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen de twee partijen en dat ze de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne zullen blijven steunen.

Na het telefoontje zei Rutte op Twitter: “Als NAVO-bondgenoten staan ​​onze landen schouder aan schouder om de Russische invasie krachtig te veroordelen en Oekraïne te steunen.”

Sinds de Russische oorlog tegen Oekraïne afgelopen donderdag begon, is er verontwaardiging gekomen van de internationale gemeenschap, waarbij de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een reeks economische sancties tegen Rusland hebben ingevoerd.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn tot nu toe minstens 136 burgers, waaronder 13 kinderen, gedood en 400 anderen, waaronder 26 kinderen, gewond.

Ongeveer 660.000 mensen zijn naar Oekraïne gevlucht naar buurlanden, zei de VN-vluchtelingenorganisatie dinsdag.

In zijn afzonderlijke telefoongesprek met de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen vertelde Erdoğan zijn ambtgenoot dat Turkije zijn best doet om een ​​staakt-het-vuren tussen Kiev en Moskou te bereiken, de vrede te herstellen en de humanitaire situatie in de regio te verbeteren.

Erdoğan benadrukte dat Turkije en Oostenrijk het vermogen hebben om de betrekkingen op alle niveaus te bevorderen, en benadrukte de bijdragen van de Turken die in Oostenrijk wonen bij het ontwikkelen van de band tussen de twee gemeenschappen.

READ  Nederlandse studenten bedenken CO2-etende elektrische auto

Hij benadrukte dat recente ontwikkelingen nogmaals wezen op het belang van Turkije voor de Europese veiligheid, en uitte de verwachtingen voor “concrete en zinvolle stappen” in de betrekkingen met de EU, onder meer in de richting van het starten van besprekingen over het actualiseren van hun douane-unie en visumliberalisering.

Turkije, kandidaat voor het EU-lidmaatschap sinds 1999, begon in 2005 zijn toetredingsonderhandelingen met het blok.

Eerder riep de Turkse minister van Defensie tijdens een telefonisch gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergei Shoigu op tot een staakt-het-vuren in het conflict in Oekraïne, aldus het Turkse ministerie van Defensie.

Tijdens hun gesprek benadrukte Hulusi Akar “de dringende noodzaak van een staakt-het-vuren” om de humanitaire situatie te verbeteren en de evacuatie mogelijk te maken van mensen die betrokken waren bij de Russische militaire aanvallen op Oekraïne, volgens een verklaring van het ministerie.

De Turkse minister vertelde Shoigu ook dat Turkije zou blijven werken aan het herstel van de vrede in de regio en het verstrekken van humanitaire hulp.

De dagelijkse Sabah-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Turkije, de regio en de wereld.

U kunt zich op elk moment afmelden. Door u aan te melden gaat u akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.