april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse pensioenfondsen hebben € 2,5 miljard belegd in Rusland

Op het spandoek stond ‘dus koud douchen, gaskraan dicht’. Foto: DutchNews.nl

Nederlandse pensioenfondsen hebben minimaal 2,5 miljard belegd in Russische bedrijven en staatsobligaties, nieuwswebsite Dat meldt Nu.nl dinsdag.

De 10 grootste fondsen hebben investeringen in bedrijven zoals Gazprom, Lukoil en Rosneftas, evenals banken Sberbank, Credit Bank of Moscow en VTB – die allemaal zullen worden beïnvloed door sancties van de EU en de VS, aldus NU.nl.

Niettemin hebben de meeste fondsen een vrij beperkte exposure en overwegen momenteel wat ze met hun Russische beleggingen gaan doen.

ABP, een van de grootste fondsen ter wereld met € 540 miljard aan vermogen, heeft naar schatting € 1 miljard in Rusland, nadat het vorig jaar besloot gas- en olie-investeringen te schrappen.

Zorgfonds PFZW heeft 1,2 miljard euro in Rusland, waarvan 700 miljoen euro staatsobligaties. Een woordvoerder laat aan Nu.nl weten dat het fonds de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet volgt en binnenkort zal beslissen wat er gaat gebeuren.

Van alle grote fondsen is het retailsectorfonds Pensioenfonds Detailhandel het meest blootgesteld aan Rusland, met 0,7% van zijn beleggingen in obligaties en bedrijfsaandelen. Een woordvoerder laat aan Nu.nl weten dat het bestuur donderdag zou beslissen hoe met de situatie om te gaan.

Bouwsectorfonds BpfBouw heeft 58 miljoen euro in Rusland, nadat het in de afgelopen vier tot vijf maanden ongeveer 75% van zijn investeringen heeft verkocht vanwege zorgen over het gedrag van Poetin, aldus Nu.nl.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

READ  Pensioenfonds BpfBOUW verwerft 108 assistentiewoningen Nieuws

DutchNews.nl is 14 jaar gratis geweest, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Dat kan via Ideal, creditcard of Paypal.