New Delhi: Het Nederlandse oorlogsschip Hr. Ms. Everson, onderdeel van de Britse Carrier Strike Group (CSG), is vorige week de Indische Oceaan binnengevaren voor een opleiding bij de Indiase marine. Vice-admiraal Rene Doss, commandant van het schip, ziet een groot potentieel voor samenwerking tussen de Indiase en Nederlandse marines, waardoor de maritieme routes van de Indo-Pacific beleidsrelaties open en onbelemmerd blijven. Ook op het gebied van scheepsbouw is er de mogelijkheid tot samenwerking, zegt Toss.
Bewerkte fragmenten uit een interview:
Wat vindt u na uw bezoek van de uitdagingen? Indo-Pacifische regio? Hoe krachtig is de uitdaging van China?
Dit betekent dat we met vergelijkbare uitdagingen worden geconfronteerd, niet alleen in China, maar over de hele wereld, bijvoorbeeld of cybercriminaliteit nu staatseigendom is of niet. We hebben allemaal te maken met onzekere geopolitieke ontwikkelingen. We hebben natuurrampen als gevolg van klimaatverandering en we hebben crises door slecht bestuur en gebrek aan welvaart in landen. We hebben massale vernietiging en de verspreiding van wapens van extremisme en terrorisme, natuurlijk, ik denk niet dat het gebruikelijk is in deze regio vanwege de rechtsstaat en niet-naleving van het VN-Handvest.
Dit zijn bedreigingen voor de waarden waarnaar we leven. Onze beide landen willen ons welzijn beschermen. Ik denk dat Nederland, als onderdeel van de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) en de Europese Unie (EU), een sleutelrol speelt bij het borgen van die belangen. Dus in die zin zijn we bondgenoten. India is een ideaal land met een strategische ligging en speelt hier een belangrijke rol.
Nederland vaardigde zijn Indo-Pacific beleid uit, net als de Europese Unie. Zijn er verschillen?
Ik ben van mening dat zowel het beleid van Nederland als de Europese Unie synchroon lopen met het beleid dat in 2015 in India is geformuleerd. Het beleid van India heet ‘Veiligheid en ontwikkeling voor iedereen in de regio’, dat hebben we in Nederland en de Europese Unie. Net zoals. Ik denk dat we daar op hetzelfde blad staan.
Heeft u, nu u een Indo-Pacifisch beleid heeft, plannen voor regelmatige patrouilles in de Indo-Pacifische regio?
We zullen betrokken zijn bij de regio. Dat betekent niet dat we elk jaar marineschepen moeten sturen, want we hebben een kleine marine in Nederland. Maar de belangen van de EU en Nederland staan niet binnen de grenzen van de EU. En de maritieme handel is een wereldhandel. Ik kan in ieder geval niet uitsluiten dat er meer Europese schepen in de regio liggen.
India, de VS, Australië en Japan hebben Malabar-oefeningen gedaan. Heeft de Britse CSG plannen om aan deze trainingen deel te nemen?
We deden niet mee omdat ons schema ons niet toeliet. Maar we moeten natuurlijk zoveel mogelijk oefenen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India en andere gelijkgestemde landen, want dit zijn al onze waarden, onze welvaart over ons welzijn en vrijhandel op zee. Alle landen zetten zich in om onze wederzijdse belangen te beschermen. We moeten potentiële vijanden laten zien dat we het serieus menen en dat we genoeg vaardigheden en capaciteiten hebben.
Met andere gelijkgestemde landen zorgen we ervoor dat we de lessen die we hebben geleerd, uitwisselen terwijl we gegevens uitwisselen om een goedgekeurd marien imago op te bouwen, zodat we weten wat er op zee gebeurt. We moeten ook het samenwerkingsvermogen verbeteren dat oefeningen zoals Malabar kunnen helpen, omdat het gemakkelijker is om te helpen en samen te werken als we eenmaal uitgebreid hebben geoefend. Daarom weten we dat onze schepen en vliegtuigen die op zee opereren, operationeel zijn.
Wat is het signaal dat de oefeningen tussen de Britse CSG en India naar de regio en de wereld sturen?
Ik denk dat het signaal is dat we allemaal in hetzelfde spel zitten, dat wil zeggen gelijkgestemde naties die leven volgens de principes van het Handvest van de Verenigde Naties. Het belangrijkste doel is om in deze regio samen te werken.
China en Rusland hebben onlangs gezamenlijke oefeningen gehouden in de Zee van Japan. Welk bericht stuurt het?
Het gaat over vrijhandel en vrij gebruik van de zeeën, dus Rusland en China hebben het recht om in de regio, op volle zee, uit te oefenen. En het is geen slechte zaak. Maar het mag niet agressief zijn. Ze mogen geen agressieve houdingen aannemen. Het is belangrijk omdat het kan leiden tot misverstanden of ongelukken die te allen tijde moeten worden vermeden.
Wat zijn volgens u de potentiële gebieden voor bilaterale samenwerking?
Hoewel we de afgelopen jaren geen bilaterale training hebben gedaan, hebben we van tijd tot tijd met sommige schepen kunnen gaan. Ik denk dat de laatste keer dat ik de kapitein van een schip was in 2010. We werkten mee aan antipiraterijoperaties langs de kust van Somalië en de Indische Oceaan. Dus we hebben wat dingen bij elkaar gezet, maar het was onderdeel van een grotere taskforce of werkgroep.
Wat we bilateraal kunnen doen, is zorgen voor de uitwisseling van gegevens of inlichtingen om een geautoriseerd maritiem imago op te bouwen dat alle landen dient. We nemen ook deel aan het Indian Ocean Naval Symposium. Op dit moment kunnen we naar beste vermogen gegevens uitwisselen met onze schepen. Ik weet dat India grote schepen bouwt, en Nederland ook. Misschien moeten we samenwerken, in ieder geval in de scheepsbouwindustrie, om te onderzoeken of die samenwerking zal plaatsvinden.
Over het delen van informatie gesproken, hebt u een plan om een functionaris aan te stellen bij het Information Integration Center in India?
We hebben geen verbindingsofficier gestuurd, maar ik ben me ervan bewust dat er verbindingsofficieren zijn uit het VK, de VS en Frankrijk in dat centrum en we werken nauw met hen samen en voorlopig zullen we met die organisatie doorgaan.
Mis geen verhaal! Blijf op de hoogte met Mint en blijf op de hoogte. Download nu onze app !!
More Stories
Inktleveringsovereenkomst met Anlon Technology Solutions, een Nederlands defensiebedrijf
Nederlanders hebben er geen probleem mee om F-16’s in Rusland te stationeren
Mercedes onthult de fout van Lewis Hamilton die de Nederlandse GP-strategie verpestte