mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sommige restaurants kwamen in opstand en gingen weer open voordat de Nederlandse regeringssluis kon worden losgemaakt

Op 21 december 2021, in de stad Den Bosch in Nederland, als we de derde dag van landelijke vergrendeling ingaan, is een algemeen beeld te zien van het grotendeels verlaten Nederlandse stedelijke centrum. REUTERS / Piroschka van de Wouw

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot Reuters.com

  • Nederlanders beëindigen lock-out vanaf half december
  • Nieuwe gevallen zijn op registratieniveau, maar ziekenhuisopname is standaard
  • Winkels zijn mogelijk open, maar bars en restaurants zijn mogelijk gesloten

AMSTERDAM, 14 januari (Reuters) – Restaurants in een Nederlandse stad zijn vrijdag heropend, terwijl anderen zeiden dat ze op zaterdag zouden heropenen, ongeacht of de COVID-19 van het land was opgenomen in de plannen van de regering om de uitsluiting te versoepelen.

Premier Mark Rutte zou naar verwachting de heropening van de meeste winkels, kappers en sportscholen bevelen tijdens een persconferentie die vrijdagavond landelijk werd uitgezonden, terwijl de publieke steun voor de blokkering van een maand verdampte ondanks de registratie van ziekenhuizen en nieuwe epidemieën.

De NOS meldde dat restaurants en bars niet meer open mogen, daarbij verwijzend naar overheidsbronnen. Route is ingesteld om te spreken om 1800 GMT.

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot Reuters.com

De plannen van de regering zijn “duidelijk onaanvaardbaar voor ons omdat er geen redelijk argument voor is”, zegt Dirk Beljarts, topman van KHN, die de horeca vertegenwoordigt.

Hij drong er bij de regering op aan om naar het voorbeeld van Groot-Brittannië en Spanje te kijken en te luisteren naar de Nederlandse publieke opinie, die een meer radicale versoepeling van de regels goedkeurt.

READ  Nederland staat euthanasie toe voor een weerbare vrouw met een chronische depressie

Toen het tij van deltavariatie het gezondheidszorgsysteem dwong alles te annuleren, behalve de meest dringende behandeling, beval de regering-Rudd Gardaker medio december een uitsluiting en leek het aantal Omigron-gevallen toe te nemen. Lees verder

Volgens het RIVM blijft het aantal besmettingen met meer dan 200.000 aanmeldingen in de eerste week van 11 januari toenemen ondanks het verbod op alle openbare bijeenkomsten.

Maar de ziekenhuisopnames zijn licht gedaald.

Uit een peiling van Hart von Netherlands op vrijdag bleek dat 89% van de mensen voorstander is van heropening van winkels, terwijl de meerderheid voorstander is van heropening van restaurants en culturele instellingen.

Ruim 86% van de Nederlandse volwassenen is volledig ingeënt en bijna 50% heeft boostershots gekregen tijdens een grote campagne in Lockdown.

In de zuidelijke stad Walkenberg zijn vrijdag in strijd met de regels restaurants geopend en met steun van de burgemeester zeiden nog eens vijftien gemeenten zaterdag te volgen.

“Dit is geen kwestie van rebels zijn, het is een kwestie van overleven na de afgelopen 22 maanden zwaar te zijn geslagen”, zei Belzarts.

Basisscholen gingen op 10 januari weer open na een langere winterstop dan gepland, maar werden hard getroffen door frequente ontslagen door leraren of studenten vanwege een slechte gezondheid of blootstelling.

De actie van vrijdag omvat naar verwachting een kortere isolatieperiode na blootstelling en een uitbreiding van het gebruik van maskers.

Meld u nu aan voor onbeperkte gratis toegang tot Reuters.com

Bewerking: Janet Lawrence en Mike Colette-White

Onze normen: Thomson Reuters Vertrouwensprincipes.