juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

En als de Nederlanders terugkeren naar kantoor, zijn de wegen druk

Het aantal thuiswerkers in Nederland is in mei gedaald, meldt het RIVM. Tegelijkertijd meldde de omroep NOS dat de Nederlandse wegen zwaarder worden tijdens normale ochtendcalamiteiten.

Op een recente persconferentie van de regering kregen mensen in Nederland het advies om “te blijven thuiswerken als het niet anders kan”. In januari hield 73 procent van de bevolking zich eraan en medio mei was dit percentage gedaald tot 66 procent.

Ook de Nederlandse motorclub ANWB begon weer verkeersopstoppingen op te merken op plaatsen waar het eerder was voorgekomen. Uit gegevens van onderzoeksbureau DAT.mobility blijkt ook dat steeds meer mensen stilaan terugkeren naar hun werkplek.

“Het wordt ’s ochtends drukker, waardoor ik de indruk krijg dat het door de reis komt. We zijn om zeven uur ’s ochtends niet in de auto gestapt om naar de Efting te gaan”, zegt ANWB-vervoersexpert Arnood Brookies.

Grote bedrijven als ABN Amro of ING zeiden een uitzondering te maken voor hun werknemers die niet thuis konden werken. “Sommige mensen wonen thuis bij huisgenoten of kinderen, en dan mag je niet stiekem bellen”, zegt een woordvoerder van ABN Amro. Evenzo zijn alleen medewerkers nodig die naar het ING-kantoor moeten terugkeren.

MKB, hoofd van de Entrepreneurship Organization, Jacob Vonhof, zegt dat 35% van de mensen hun werk in gelijke mate vanuit huis kan doen. “Ik vind dat die mensen dit netjes doen, en ik denk dat het voor iedereen lastiger is om op dit moment thuis te blijven. Maar wij zeggen: als je het kunt, blijf dan alsjeblieft thuis.”

READ  Verwarring over de gendertheorie toont de noodzaak van een pauselijke encycliek aan, zegt de Nederlandse kardinaal

“Dat advies van de overheid is niet voor niets”, concludeerde hij.

“Ik denk dat het iets is tussen een werknemer en een bedrijf”, zegt Innek Kuistra, CEO van Young Capital Agency. “Als je in een bedrijf werkt waar overal 23 graden Celsius is, kan ik me voorstellen dat boven werken ingewikkeld is. Dan is spreiden schitterend. Maar de laatste maanden merken we dat het beter is om af te spreken en te werken. Op kantoor.”