juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voetbal-Steklenberg eerste keus voor Nederland, maar de Likt verliest wedstrijd Oekraïne

Voetbal-Steklenberg eerste keus voor Nederland, maar de Likt verliest wedstrijd Oekraïne

Amsterdam (Reuters) – Nederland heeft de 38-jarige Morton Stecklenberg geselecteerd als eerste keus keeper voor het EK, maar zal het zondag in de openingswedstrijd van Groep C tegen Oekraïne moeten stellen zonder belangrijke centrale verdediger Mathieu de Lict.

Coach Frank de Boer heeft bevestigd dat Stecklenburg, die dit jaar pas weer in de reguliere actie kwam, op doel zal spelen.

“Stecklenburg staat op de eerste plaats, het was een moeilijke keuze. Alle respect voor Tim (Krul), maar ik kies voor Morton”, zei hij.

Maar de coach vertelde op een pre-match persconferentie dat de Ligt, die vorige week tijdens het trainingskamp in Portugal een heupblessure opliep, nog niet speelklaar was.

“Het conflict met Oekraïne komt vlak voor de media. We willen geen risico nemen. Hierna hebben we nog twee teamwedstrijden”, aldus De Boer.

“Als het een do-or-die-wedstrijd was geweest, zouden we in gevaar zijn geweest. Hij is te dichtbij om klaar te zijn, dus we verwachten dat hij in de volgende wedstrijd terugkomt. Daar richt zijn revalidatiecentrum zich nu op.”

Bij afwezigheid van De Lict begint tiener Jurian Timber 10 dagen na zijn debuut in een vijfmansdefensie met Stephen de Vrij en Daly Blind in Amsterdam.

Jasper Chilleson zou de eerste keus keeper voor het toernooi zijn, maar de Boer besloot hem te laten vallen toen hij besmet raakte met het Covit-19-virus.

Van oudsher vice-president Tim Krul werd verwacht dat hij door zou gaan naar de rol, maar De Boer is de oudste speler van het toernooi gaan vervangen.

De komst van Stekelnberg heeft elementen van geluk. Ajax tekende in juni vorig jaar een eenjarig contract bij Amsterdam voor de cover van Andre Onana.

READ  De koning en koningin van Nederland toeren door de Verenigde Arabische Emiraten

Maar toen eerste keus Ajax-keeper Onana in februari door de UEFA voor een jaar werd geschorst wegens het overtreden van de dopingregels, keerde Steklenberg terug in hun gelederen.

Onana zei dat de overtreding een vergissing was omdat hij per ongeluk een medicijn naar zijn vriendin had gebracht, en het beroep werd voor negen maanden bij het Arbitragehof aangetekend.

Dit is Stecklenburg’s eerste competitietour in bijna vier jaar sinds hij van november 2016 tot het einde van vorig seizoen slechts 14 keer voor Everton speelde.

Hij werd twee maanden later teruggeroepen naar de nationale ploeg en speelde afgelopen zondag zijn eerste wedstrijd in bijna vijf jaar voor Nederland.

Stecklenberg, die in 2004 zijn eerste van 59 interlands won, speelde voor Goal toen Nederland de WK-finale van 2010 in Johannesburg bereikte.

(Geschreven door Mark Gleason in Kaapstad; bewerking door Ken Ferris)