maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Eerste Nederlandse vrijwillige strijder gedood in Oekraïne

Een Nederlandse vrijwillige strijder is gedood in Oekraïne, volgens De Telegraaf. Het is de eerste keer dat een Nederlandse jager om het leven komt in het conflict, dat escaleerde toen Rusland eind februari zijn buurland binnenviel. De man, de 55-jarige Ron Vogelaar, vocht met het Oekraïense Vreemdelingenlegioen toen hij afgelopen woensdag werd geraakt door artillerievuur bij Charkov.

Hij stierf op slag, aldus een Nederlandse vrijwilliger van dezelfde eenheid. “Hij heeft nooit spijt gehad van zijn beslissing. Hij was blij en voelde dat hij op de goede plek was. Zijn commandant zei: ‘Hij stierf als een held’, schreef zijn dochter op sociale media. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde maandag aan de krant dat het nog geen bericht van het overlijden van de Oekraïense autoriteiten heeft ontvangen.

Meer dan 200 inwoners van Nederland hebben zich bij de Oekraïense ambassade in Den Haag aangemeld om Oekraïne te helpen verdedigen, onder wie zeker 70 Nederlanders, zo blijkt uit begin maart gepubliceerde rapporten. Veel van de anderen waren inboorlingen van Polen en Oekraïne die eerder naar Nederland waren verhuisd.

Sindsdien zijn er weinig updates gegeven over het aantal Nederlanders in het Vreemdelingenlegioen in Oekraïne. Het was duidelijk dat er in maart nog tientallen stonden te popelen om naar het land af te reizen, aldus Gert Snitselaar, de voormalige Nederlandse coördinator van het Vreemdelingenlegioen die samenwerkt met de Oekraïense ambassade.

Dit veranderde echter na de Russische raketaanval op de militaire basis in Yavoriv op zondag 13 maart, zei Snitselaar. Bij de aanslag vielen 35 doden en 134 gewonden, onder wie twee Nederlanders. De militaire basis deed dienst als oefenterrein voor het Vreemdelingenlegioen. Rusland beweerde dat zijn aanval was gericht op ‘buitenlandse strijders’.

READ  Van Bronckhorst in de 4 slechtste Nederlandse spelers van Arsenal als doelwit van £ 19 miljoen