juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dutch Bros zal investeerders een schok geven als de beursgang is uitgewerkt

Om de paar jaar komt er een voedsel- en drankbedrijf naar de beurs dat tot de verbeelding spreekt van investeerders voor de komende landelijke uitbreidingsmogelijkheden.

Kort na de beursgang werd Shake Shack (SHAK) geprezen als “The Tesla of Hamburgers!” en werd uitgeroepen tot winnaar van nieuwe kansen om zijn aanwezigheid wereldwijd uit te breiden voor enthousiaste nieuwe gasten. Na vier maanden als een beursgenoteerd bedrijf in 2015, schoot het aandeel omhoog van $ 40 naar $ 95 in een stormloop van beleggerseuforie. De omzet is in de daaropvolgende zes jaar geëxplodeerd, van $ 190 miljoen naar $ 700 miljoen. Maar te midden van de groei kwijnde het aandeel weg en handelt het momenteel rond de $ 74 – zeven jaar dood geld, hoewel een volatiele rit met belangrijke koopmogelijkheden.

De geschiedenis van Shake Shake lijkt relevant voor de toekomst van de nieuwste nieuwkomer op Wall Street, Dutch Bros Inc. (BROOS). Het bedrijf verkoopt koffie en andere dranken in een kleine winkelformule, vaak alleen drive-through. Er is een verstandige beleggingsthese die zegt: “Wed nooit tegen cafeïneconsumptie”, maar de aandelen van Dutch Bros moeten nader worden onderzocht in het licht van de waardering die de markt momenteel ondersteunt.

Net als bij Shake Shack maken beleggers vaak een fout bij het bieden van recente IPO’s, omdat ze uitzonderlijk goed kunnen handelen in de eerste paar maanden wanneer de float beperkt is voorafgaand aan het verstrijken van de lock-up en mogelijke secundaire aanbiedingen. Het gebrek aan aandelen in de float zorgt ervoor dat de aandelen worden verhandeld tegen een premium prijs die overeenkomt met wat de fundamentals zouden dicteren.

READ  Dutch Harbor en New Bedford werden uitgeroepen tot de beste vissershavens

Het aandeel Dutch Bros geniet van een gezonde premie. Na de beursintroductie in september van 23 dollar, staan ​​de aandelen zo’n 150% hoger op 58 dollar. De marktkapitalisatie staat op bijna $ 10 miljard, 20x de verkoopramingen van dit jaar met een winst van ongeveer $ 0,25 per aandeel.

Het verwachte omzetgroeitraject van Bros is indrukwekkend, net als bij Shake Shack, dat in zes jaar met 350% groeide. Na de vroege voorraadrun van Shake Shack was het veelvoud van verkopen ongeveer 10x. Na jaren van groei en voorraadverdunning, handelt de Shack nu voor 4x omzet, zelfs met een verwachte omzetgroei van 30% in 2022.

De vraag die beleggers zich moeten stellen is: hoeveel groei zit er in? Bij 20x verkopen met nauwelijks winst, is het moeilijk te beweren dat de voorraad hoger zou moeten zijn. De winst die later deze maand wordt gerapporteerd, zou er solide moeten uitzien, met een omzetgroei van ongeveer 50% – misschien vergezeld van wat ademloze rapportage. Toch is voorzichtigheid geboden, aangezien een groot aandeel lock-up binnenkort in maart afloopt.

Historisch gezien waren leveranciers van cafeïne – waaronder Starbucks (SBUX) en Monster Beverage (MNST) – enorme winnaars op Wall Street. Misschien zal Dutch Bros ooit ook een winnaar zijn. Maar in het enthousiasme van de Street voor de koffieretailer, geholpen door een kleine float, heeft het aandeel al zeer hoge verwachtingen ingeprijsd.

Het is gemakkelijk voor investeerders om te voorzien dat Dutch Bros de komende jaren een aanzienlijke bedrijfsuitbreiding zal hebben. De huidige 500-winkelbasis kan volgens de CEO op termijn groeien tot 4.000. Het lastige is om een ​​redelijke prijs te vinden voor de verwachte groei, vooral wanneer het bedrijf weinig winst heeft. Veel betere inschrijvingen in Shake Shack werden gemaakt nadat de aanvankelijke euforie wegebde, en ik denk dat er ook veel betere prijzen zullen komen voor het kopen van Dutch Bros-aandelen.

READ  De Nederlandse Barmhartige Samaritaan - The Ukiah Daily Journal

(Starbucks is een holding in de Action Alerts PLUS lidclub. Op de hoogte gehouden worden voordat AAP SBUX koopt of verkoopt? Leer nu meer.)

Ontvang een e-mailwaarschuwing elke keer dat ik een artikel voor echt geld schrijf. Klik op de “+ Volgen” naast mijn naamregel bij dit artikel.