Dick Schoof is een ervaren hoofd van de inlichtingendienst die bekend staat om het besturen van krappe schepen binnen de Nederlandse immigratie- en geheime dienstgemeenschappen – en nu is hij genomineerd voor de topfunctie van het land.
Dinsdag hebben vier rechtse coalitiepartijen Schoof, nu een topfunctionaris van het ministerie van Justitie, gevraagd om aftredend Mark Rudd op te volgen als de volgende premier van het land.
Op een persconferentie waar hij formeel werd geïntroduceerd, zei Schoof dat hij ernaar streefde het beleid dat twee weken geleden in een ontwerpregeerakkoord door coalitiepartners was overeengekomen, 'resoluut' uit te voeren.
Experts zeiden dat dit het “hardste” immigratiebeleid omvatte dat ooit in het kleine land van 17,6 miljoen mensen is gezien.
Shoof zei dat zijn kandidatuur ging over “het verkrijgen van grip op immigratie en asiel, het voorzien in levensonderhoud voor mensen, inclusief boeren, en het kijken naar de internationale veiligheid”.
Advertentie – Scroll om door te gaan
“Daarom ben ik hier”, zei hij.
Schoof, die dit jaar met pensioen gaat en heeft gekozen voor nog drie jaar in de wandelgangen van de macht in Den Haag, is een ervaren en verstandige keuze, aldus waarnemers.
“De topambtenaar die alle hoeken en gaten van Den Haag kent, is een expert op het gebied van immigratie en veiligheid”, aldus Elsevier Weekblad.
Advertentie – Scroll naar beneden om door te gaan
‘Hij gelooft in een gezonde relatie tussen het ambtenarenapparaat en de politiek’, terwijl hij altijd respecteert dat politici het laatste woord hebben, voegde het tijdschrift eraan toe.
Als ambtenaar “moet je je neutraliteit garanderen”, zei Schoof de Groene in een interview met de Amsterdammer.
De belangrijkste rol van Schoof lag tot nu toe vooral binnen de Nederlandse defensiesector, en waarnemers zeggen dat hij de afgelopen tien jaar een “sleutelrol” heeft gespeeld tijdens crisissituaties in Nederland.
Advertentie – Scroll om door te gaan
Met name nadat vlucht MH17 van Malaysia Airlines in juli 2014 in het door oorlog verscheurde Oekraïne werd neergeschoten, leidde Schoof het Nederlandse crisisteam dat de crash onderzocht.
Alle 298 mensen aan boord – waarvan 196 Nederlanders – kwamen om toen de Boeing 777 werd neergeschoten door een BUK-lucht-grondraket van Russische makelij die vanuit de controle werd afgevuurd door pro-Russische militanten.
“Hij heeft ervaring in verschillende kabinetten, het parlement en veiligheids- en crisisvraagstukken, waaronder MH17”, aldus particuliere omroep RTL.
Advertentie – Scroll om door te gaan
Maar Schoof kwam later onder vuur te liggen in een verklaring over de wijze waarop de regering het onderzoek afhandelde, waarin hij zei dat zijn bureau voor terrorismebestrijding (NCTV) “te binnenlands gericht en te gericht op samenwerking” was.
Schoof zelf kreeg ook kritiek vanwege zijn vermeende persoonlijke betrokkenheid bij het definitieve MH17-rapport van de regering.
Hij kwam in 2021 onder vuur te liggen toen de officiële NRC-krant berichtte dat NCTV verschillende politiek actieve burgers volgde met behulp van nepaccounts.
Advertentie – Scroll om door te gaan
Groen Links-Labour-oppositieleider Franz Timmermans noemde Schoof een “loyale en toegewijde ambtenaar”.
Schoof was lid van de Partij van de Arbeid (PVDA), maar trad in 2021 om onbekende redenen af.
Maar hoewel Schoof ogenschijnlijk de kandidaat is van alle rechtse coalitiepartijen, zei Timmermans dat hij “in principe de kandidaat van Wilders” is.
Ondanks een schokkende verkiezingsoverwinning in november heeft de extreemrechtse leider Geert Wilders zijn ambitie opgegeven om leiding te geven aan de op vier na grootste economie van de EU, te midden van wijdverbreide onrust over zijn anti-islamitische en anti-Europese opvattingen.
Hendrikus Wilhelmus Maria “Dick” Schoof werd op 8 maart 1957 in Sandpoort, nabij Amsterdam, geboren in een katholiek gezin van zeven.
Hij studeerde stedenbouw en ruimtelijke ordening aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werd in 1988 ambtenaar.
Hij werd in 1999 benoemd tot directeur-generaal van de Nederlandse immigratiediensten, voordat hij in 2013 topfunctionaris werd bij de Nederlandse Counter-Terrorism Agency (NCTV) en in 2018 bij de Nederlandse Geheime Dienst (AIVD).
Oppositiepolitici van de partij DENK, die het overwegend islamitische electoraat van het land vertegenwoordigt, waren fel gekant tegen de kandidatuur van Schoof.
Partijleider Stefan von Barle zei dat NCTV onder Schoof hielp bij het monitoren van de radicalisering van moskeeën en islamitische organisaties tijdens de oorlog in Syrië – wat volgens de moslimgemeenschap het vertrouwen in de autoriteiten had geschaad.
“Door zo iemand te projecteren, geef je een signaal af dat je de zorgen van Nederlandse moslims niet serieus neemt”, zei hij tegen de NOS.
Schoof is partner en heeft een tweejarige dochter uit een eerder huwelijk. In zijn vrije tijd loopt hij graag marathons.
jhe/js
More Stories
Inktleveringsovereenkomst met Anlon Technology Solutions, een Nederlands defensiebedrijf
Nederlanders hebben er geen probleem mee om F-16’s in Rusland te stationeren
Mercedes onthult de fout van Lewis Hamilton die de Nederlandse GP-strategie verpestte