juli 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands-Belgische joint venture zal offshore-substation Ostwind 3 ontwikkelen

Nederlands-Belgische joint venture zal offshore-substation Ostwind 3 ontwikkelen

Hoogtepunten :

  • Een joint venture van HSM Offshore Energy, Smulders en Iv-Offshore & Energy heeft de werkorder ontvangen van 50Hertz.
  • Het doel van Ostwind 3 is om het 300 MW offshore windenergiepark Windanker, ontwikkeld door Iberdrola in de Oostzee, te verbinden met het elektriciteitsnet.

50Hertz – de Duitse offshore transmissiesysteembeheerder (TSO) – heeft een joint venture van HSM Offshore Energy, Smulders en Iv-Offshore & Energy gevraagd voor de ontwikkeling van een offshore hoogspanningsstation genaamd ‘Ostwind 3’ dat in de Oostzee zou liggen Zee.

Het doel van Ostwind 3 is om het door Iberdrola ontwikkelde 300 MW offshore windenergiepark Windanker aan te sluiten in de Oostzee met het rastersysteem. Volgens de aankondiging zal de Nederlands-Belgische joint venture verantwoordelijk zijn voor de engineering, inkoop, constructie, installatie en inbedrijfstelling (EPCIC) van de jacket-fundering en ook het onderstation.

De engineering van het project is al gestart. Volgens rapporten zullen de prefabricage en constructie van het onderstation en de jacket volgend jaar worden uitgevoerd in de bouwfaciliteiten van België en Nederland.

Ook is het voor het eerst dat door 50Hertz een offshore substation wordt gepland, gebouwd en geëxploiteerd los van de kabelsystemen om het windenergiepark te verbinden met het transmissienetsysteem.

Het aankomende onderstation komt ten noordoosten van het eiland Rügen te liggen. Dit is ongeveer 100 km van de kustplaats Lubmin. De op windturbines gebaseerde elektriciteit zal op deze plaats worden opgewekt en vervolgens worden overgedragen aan het Duitse elektriciteitsnet.

Het windpark in beeld

Iberdrola had in november 2021 de stap-in-right uitgeoefend in Windanker windpark voor de pre-ontwikkelde site O-1.3. Het windpark zal worden ontwikkeld in het Westlich Adlergrund gebied nabij de reeds werkende windparken van Wikinger en Arkona die verbonden zijn door 50Hertz naar het netaansluitingssysteem ‘Ostwind 1’.

READ  Incooling heeft de Nederlandse Tech Innovator Competitie 2024 gewonnen

Iberdrola stelde eerder dat Windanker in 2026 operationeel zal zijn en dat het windproject het eerste offshore windproject aan de Duitse kant van de Oostzee zal zijn dat tegen marktvoorwaarden wordt gebouwd.

Windanker windpark maakt deel uit van Iberdrola’s Baltic Hub. De totale geïnstalleerde capaciteit van de Baltic Hub zal tegen 2026 meer dan 1,1 GW bedragen, wat zal voldoen aan de behoeften van meer dan 1,1 miljoen Duitse huishoudens.