mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse supermarkt schrapt WK-gerelateerde advertentie na kritiek

Opmerking

DEN HAAG, Nederland — Een Nederlandse supermarktketen heeft woensdag een televisiereclame geschrapt die verband houdt met het WK van dit jaar in Qatar, waarin scènes te zien waren van dansende mensen op steigers op een bouwplaats.

De advertentie voor een boodschappentas die ook dienst doet als oranje mouwloze trui die supporters kunnen dragen als ze naar het Nederlands voetbalelftal kijken, kreeg kritiek omdat ze de benarde situatie van migrerende werknemers in Qatar lichtte.

“Dit was een afschuwelijke, smakeloze en toondove reclame van Jumbo. De beslissing om de advertentie te trekken is de juiste’, zegt Human Rights Watch-woordvoerder Jan Kooy. “Dit moet worden gevolgd door een formele verontschuldiging. We hopen dat Jumbo en andere bedrijven zich informeren over de verschrikkelijke mensenrechtensituatie van Qatar voordat ze WK-gerelateerde advertenties uitzenden.”

Jumbo-supermarkt laat in een verklaring weten de campagne per direct stop te zetten.

“We beseffen nu dat er een verband kan worden gelegd tussen deze advertentie en de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat was nooit onze bedoeling. We betreuren dit ten zeerste en bieden onze oprechte excuses aan”, aldus het bedrijf, dat ook sponsor is van tweevoudig Formule 1-kampioen Max Verstappen en de wieler- en schaatsteams Jumbo Visma.

Qatar heeft te maken gehad met intensief toezicht op de fysieke en contractuele omstandigheden van honderdduizenden migrerende werknemers die nodig waren in het emiraat sinds de hostingrechten voor het WK 12 jaar geleden werden gewonnen.

Qatar heeft een fonds voor arbeidersondersteuning opgericht dat sinds 2020 $ 164 miljoen aan compensatie heeft betaald aan meer dan 36.000 arbeiders uit 17 verschillende landen, zei Human Rights Watch in augustus, daarbij verwijzend naar overheidsgegevens.

READ  Het Canadese herenvolleybalteam versloeg Nederland voor een derde Nations League-sweep

Het WK, het eerste dat in het Midden-Oosten wordt gehouden, begint op 2 november. 20 en de finale staat gepland voor december. 18.

AP World Cup dekking: https://apnews.com/hub/world-cup en https://twitter.com/AP_Sports