Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 4 juni 2021
LONDEN (ICIS) – De waterstofmarkt, die in Nederland veel wordt verhandeld, zal naar verwachting in 2027 worden geopend, volgens de resultaten van een waterstofoverdrachtdefinitiestudie die eerder deze week is vrijgegeven.
Het waterstofoverdrachtsinitiatief, of “hoge uitwisseling”, werd gefinancierd door de Nederlandse fase-operator Kasuni en vier Nederlandse havenautoriteiten – Amsterdam, Rotterdam, Kroningen en de Noordzeehaven – met als doel de praktische aspecten te verkennen van hoe een waterstofuitwisseling zou kunnen zijn gevestigd.
“De vraag naar klimaatneutrale waterstof neemt toe, die wordt gegenereerd door een aantal bronnen, wat zorgt voor vraag en aanbod voor de markt en de noodzaak om de schijnbare prijs te verbeteren”, aldus het samenvattingsdocument van de Hykenshang-studie.
Creëren van een handelsmarkt
De sleutel tot de wijdverbreide waterstofmarkt is de behoefte aan infrastructuur, die helpt om goederen tussen vraag en aanbod te verplaatsen, zo schetste de High Exchange Definition-studie.
Volgens de European Hydrogen backbone voorspelt Kazuni dat in 2027 een waterstofnetwerk klaar kan zijn, na de eerste aanleg van een waterstofinfrastructuur in de regio Rotterdam-Rigmund vanaf 2024.
Voorheen kon waterstof regionaal worden verhandeld, bijvoorbeeld in Rotterdam via het H-Vision-project, of in industriële clusters waar blauwe waterstof op grote schaal wordt geproduceerd, of in gebieden die profiteren van zeelucht, de opwekking van groene waterstof.
Geïmporteerde waterstof kan ook de regionale handel ondersteunen.
Een dergelijke grote verscheidenheid aan waterstofstromen (groen, blauw en geïmporteerd) moet volgens het marktsysteem worden gecertificeerd om als de bron van dergelijke waterstof te kwalificeren en daarom de economische waarde ervan te bepalen, aldus de studie.
Hierdoor kan waterstof uit verschillende bronnen een markt betreden, in plaats van verschillende markten uit verschillende bronnen.
Producttypes:
De studie concludeert dat op basis van de mening van marktdeelnemers vier productsoorten kunnen worden vastgesteld:
– Een gecertificeerd product, ontwikkeld voor de infrastructuur en gebruikt om de bron en waarde van de waterstofstroom te bepalen.
– Een indexproduct dat voorafgaat aan infrastructuurontwikkeling, dat kan worden gebruikt voordat regionale spothandel of bredere nationale / internationale handel wordt opgezet. Een indexprijs, samen met een gecertificeerd product, voegt waarde toe aan verschillende soorten waterstof.
– Een spotmarktproduct dat zal groeien naarmate er lokale vraag- en aanbodgebieden ontstaan en de ruggengraat vormen van de nationale waterstof van Nederland.
– Producten voor netbalans en opslag
More Stories
3 redenen waarom de MotoGP in San Marino zo populair is!
Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William
Het in Nederland gevestigde PowerField trekt € 500 miljoen naar zich toe om energiesystemen te ontwikkelen en te beheren voor een duurzame wereld